Izmjene i dopune proračuna

Skupština HNŽ-a usvojila rebalans proračuna za 2015.

MOSTAR, 15. prosinca (FENA) - Skup??tina HercegovaÄ?ko-neretvanske ??upanije (HN??) razmatra na svojoj dana??njoj sjednici rebalans ??upanijskog proraÄ?una za 2015. godinu, a kako je prije poÄ?etka sjednice kazao predsjednik Vlade HN??-a Nevenko Herceg pr
16.12.2015.
u 07:30

"Idemo vrlo racionalno, rashodovnu i prihodovnu stranu smo uravnotežili na 187 milijuna i to ćemo ispratiti do kraja fiskalne godine", rekao je Herceg

Skupština HNŽ-a usvojila je jučer izmjene i dopune proračuna HNŽ za 2015. u iznosu od 187,776.700 KM. "Opredjeljenje ove vlade je da ne napuhujemo proračun. Idemo vrlo racionalno, rashodovnu i prihodovnu stranu smo uravnotežili na 187 milijuna i to ćemo ispratiti do kraja ove fiskalne godine", istaknuo je prije početka sjednice Herceg i dodao da je proračun umanjen za šest milijuna maraka.

"Nećemo koristiti sredstva tekućeg financiranja deficita, odnosno mogućnost korištenja pozajmice preko overdraft kredita UniCredit banke", kazao je Herceg. Dodao je i kako je 6 milijuna ušteđeno na skoro svim stavkama, od plaća, preko naknada, tekućih transfera, do kapitalnih izdataka. Na dnevnom redu bila je i analiza stanja zdravstva na području HNŽ-a. Herceg je istaknuo kako nitko ne zna točan iznos dugovanja zdravstvenih ustanova, a procjenjuje se kako ta brojka premašuje stotinu milijuna maraka.

"Dubioze su velike. Vlada financira onoliko koliko može. S druge strane, postoji ZZO koji ima proračun od 120 milijuna za primarnu, sekundarnu i tercijarnu zaštitu. Sve to nije dostatno i mi ćemo s Federacijom pokušati naći način kako riješiti pitanje dugova", kazao je Herceg i dodao: "Istu ili sličnu situaciju imamo u svim drugim županijama i ukupni dug zdravstvenih ustanova je nekoliko stotina milijuna, možda čak i milijardu maraka." Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago podsjetio je kako je Skupština ranije pozvala više razine vlasti da se uključe u rješavanje problema u zdravstvu. Predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini Tomislav Martinović kazao je kako očekuje od FBiH da riješi dio problema koji je u njezinoj ingerenciji.

"Mi smo pripremili set zaključaka kojima se predviđaju mjere štednje i racionalizacije, kao što su umirovljenje svih onih koji su stekli uvjete za mirovinu, redovito donošenje financijskih planova i planova rada", kazao je Martinović. Razmatrana je i informacija o prikupljanju i raspodjeli javnih prihoda s prijedlogom mjera prema višim razinama vlasti u BiH. Herceg je istaknuo kako se ide s inicijativom za izmjenu zakona o pripadnosti javnih prihoda. Mišljenja su da bi, ako bi do toga došlo, županija dobila od 20 do 26 milijuna maraka iz zajedničkog kolača.

"Drugi prijedlog je da se dobit javnih poduzeća, osiguravajućih društava i drugih institucija koje imaju sjedište u HNŽ-u dijeli 50% županiji, 50% FBiH. Sada FBiH na osnovi ovih prihoda godišnje ubire 46 milijuna. Išli bi i s inicijativom da kredit vraća onaj tko ga uzima, a ne kao što je sada slučaj, da se jedni zadužuju, a da drugi taj kredit moraju vraćati", naglasio je Herceg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?