Dom zdravlja Domaljevac - Šamac

Skrb za 6000 osoba, uskoro i projekt za najteže bolesnike

17.06.2021.
u 20:15

Cijelo vrijeme pandemije koronavirusa u Domu zdravlja Domaljevac-Šamac nisu zaustavljali preglede pacijenata s ostalim bolestima. Svi bolesnici koji su im se javili bili su redovito liječeni, a zabilježen je i porast pruženih zdravstvenih usluga za oko 500 pacijenata u odnosu na godinu prije.

Kirurg u Županijskoj bolnici Orašje dr. Mato Hrskanović prihvatio se izazovnog posla ravnatelja te zdravstvene ustanove, a kao vijećnik Općinskoga vijeća svoje zamisli ima priliku prenijeti i u najvišu općinsku zakonodavnu vlast.

Prisjetimo se dr. Mate iz vremena od prije četiri godine kada mu je do temelja izgorjela kuća u Domaljevcu. Tada su mu mještani i brojni prijatelji priskočili u pomoć i domaljevački liječnik s obitelji dobio je novoobnovljeni dom, piše Večernji list BiH. 

Dug mještanima

- To što sam jako angažiran moj je način da kao liječnik pomognem svojoj sredini najviše što mogu i onako kako to najbolje umijem, kao liječnik. Prilika je to i da se odužim za sve što su moji mještani učinili, ali i brojni prijatelji, od kojih mnoge i ne poznajem, da ružne slike požara brzo zaboravim - kazao je dr. Hrskanović.

Vratimo se Domu zdravlja, povodu dolaska u najmanju općinu Posavske županije gdje je smještena i najmanja zdravstvena ustanova u sustavu zdravstva te županije.

- Pokrivamo teritorij s oko 5200 stanovnika općine, što je s oko 800 povratnika iz susjednog područja Republike Srpske, koji su izrazili želju biti naši osiguranici, oko 6000 građana kojima osiguravamo zdravstvene usluge. Ovo je mala zdravstvena ustanova s petnaest djelatnika.

Značajno je da imamo četiri liječnika, od kojih su dvojica specijalisti obiteljske medicine, čime pokrivaju puni angažman i projekt obiteljske medicine u Posavskoj županiji.

Jedna je kolegica specijalistica dermatovenerologije i ja kao ravnatelj ustanove. Angažirano je pet medicinskih sestara i još šest nemedicinskog osoblja - objašnjava dr. Hrskanović.

Dom zdravlja pruža usluge u dvjema smjenama. Radno im vrijeme započinje od 8 ujutro do 20 sati, a onda prelaze na sustav pripravnosti, što znači da su žitelji te posavske općine u svako doba zdravstveno zbrinuti. Ako se k tome doda da su tek desetak kilometara od Županijske bolnice u Orašju, dakle za svega nekoliko minuta svaki pacijent može dobiti najvišu zdravstvenu pomoć u punom opsegu.

Palijativna skrb

Dom zdravlja nalazi se u općinskom središtu Domaljevcu, na Trgu Europske unije, okružen važnim objektima, kao što je dječji vrtić. Prema riječima dr. Hrskanovića, sada je izgledan projekt palijativne skrbi.

- Projekt se pokreće u neposrednoj blizini Doma zdravlja, gdje se nalazi i Rehabilitacijski centar, pa je to velika prednost, kao i naša zainteresiranost da projekt zaživi - kaže dr. Hrskanović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije