Problem zdravstvenog sustava

Skoro polovina pedijatara i oko 57 posto radiologa starije je od 55 godina

08.02.2017.
u 09:00

I dok se javnost uglavnom bavi odljevom mladih ljudi iz BiH prema brojnim europskim zemljama, podaci o starosti kadrova koji dolaze iz zdravstvenog sustava predstavljaju još jedan razlog za brigu. Prema izvješću koji je načinio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, starosna dob liječnika specijalista u ovom entitetu je nešto što bi moglo postati veliki problem ovoga sustava.

Struktura po godinama

Starosna struktura doktora medicine u FBiH je nepovoljna. Tako je četvrtina ukupnih doktora medicine (25,5 posto) bila starosti 55 i više godina, uz više od četvrtine doktora starosti od 45 do 54 godine (26,2 posto). Zabrinjavajuća je činjenica da je više od polovine specijalista medicine rada (66,7 posto), radiologije (57,1 posto) i pneumoftiziologije (54,5 posto) starije od 55 godina, uz značajan postotak starijih među specijalistima ostalih grana. Uz to, čak dvije petine specijalista pedijatrije (39,9 posto) i blizu četvrtine specijalista obiteljske medicine (24,3 posto) starije je od 55 godina. Prema podacima redovite zdravstvene statistike, u zdravstvenim ustanovama u javnom sektoru bilo je zaposleno ukupno 26.435 zaposlenika. Taj broj je u odnosu na ranije godine povećan za 3,4 posto, ali povećanje broja zaposlenih nije rezultiralo boljom slikom kada su u pitanju doktori specijalisti. Ako tome dodamo podatak kako se sve veći broj liječnika odlučuje otići iz BiH, onda dobijemo zaključak kako bi se zdravstvo moglo naći u velikim problemima ako se taj trend ne prekine. Kako bi se trebalo raditi na tom problemu, pokazala nam je Sveučilišna klinička bolnica Mostar. Ta bolnica svake godine ulaže velika sredstva u specijalizacije upravo kako ne bi došla u poziciju o kojoj govori izvješće Zavoda za javno zdravstvo.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije