Makedonija

Skoplje se guši u smogu zbog kojeg trudnice i stariji od 60 ne moraju na posao

09.01.2018.
u 18:45

Makedonska vlada je, u okviru izvanrednih mjera za borbu protiv visoke razine zagađenja, u utorak odlučila da javni promet bude privremeno besplatan za sve građane Skoplja te da trudnice i stariji od 60 godina ne moraju ići na posao. 

Vlada u Skoplju objavila je da je onečišćenje zraka četiri puta veće od dozvoljene granice, navodeći kako je donijela odluku o zabrani ulaska kamiona u grad. Pored toga, donesena je odluka prema kojoj trudnice i ljudi stariji od 60 godina ne moraju ići na posao, piše Tportal.hr. 

Mjere će biti na snazi dok se onečišćenje ne smanji.

Skoplje svake zime ima velikih problema sa zagađenjem, što je rezultat emisije štetnih plinova industrije, grijanja na drva i ispušnih plinova koje izbacuju stari automobili.

Stoga je u više makedonskih gradova već nekoliko dana na snazi crveni alarm zbog onečišćenja zraka, a najzagađeniji su Strumica i Skoplje.

Visoke vrijednosti zagađenja zabilježene su na svim mjernim postajama u Skoplju. Visoka zagađenost zraka zabilježena je i u Bitoli, Tetovu, Kumanovu te Kavadarcima.

Skoplje je i inače na vrhu popisa najzagađenijih europskih glavnih gradova, a slijede ga Tirana te Sarajevo.

Gradske vlasti već duže vrijeme preporučuju građanima da što manje borave na otvorenom i pozivaju ih da za ogrjev koriste čisto drvo, a ne otpadno ulje, otpadno i bojano drvo, plastiku i gumu.

Preporučeno je da se što manje koriste teška motorna vozila, dok su industrijski pogoni u Skoplju pozvani da smanje rad na ono što je najnužnije za tehnološki proces kako bi što manje zagađivali zrak.

Savez gospodarskih komora upozorio je pak da je najveći krivac za zagađenje zraka u Makedoniji uvoz polovnih automobila u posljednjih pet godina te je zatražio hitno uvođenje standarda EURO 4.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?