vrijedna 800 tisuća KM

Školama u HNŽ-u uručena donacija vrijedne nastavne opreme

27.11.2020.
u 15:53

Riječ je o donatorskoj nabavi nastavne opreme, ukupne vrijednosti 800 tisuća KM, u što nisu uračunati troškovnici obuka nastavnoga osoblja

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, putem Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, snažno podupire provedbu petogodišnjega projekta TABLA koji podupire Američka agencija za međunarodni razvitak (USAID), a provodi organizacija ''Save the Children''. Projekt TABLA podrazumijeva povećanje djelotvornosti i učinkovitosti obrazovnoga sustava, a HNŽ se, zajedno sa Županijom Sarajevo, zasad jedina u FBiH uključila u njegovu provedbu te će, kroz više etapa, na području Županije čak 22 osnovne i srednje škole biti opremljene suvremenim nastavnim sredstvima (laboratorije za STEAM), a u planu su i obuke i educiranja  za ukupno 800 nastavnika i profesora. Riječ je o donatorskoj nabavi nastavne opreme, ukupne vrijednosti 800 tisuća KM, u što nisu uračunati troškovnici obuka nastavnoga osoblja, priopćeno je iz Vlade HNŽ. 

„I kroz ovaj projekt, nositelji odgojno-obrazovnog procesa rade na poboljšanju inicijalnoga obrazovanja nastavnika, usklađivanju nastavnih planova i programa, razmjeni dobrih praksi, obuci i stručnomu usavršavanju nastavnoga osoblja te inkluziji. Vlada HNŽ-a snažno podupire ovakve oblike osuvremenjivanja i unaprjeđenja našega prosvjetnog sustava, što je na tragu i niza drugih aktivnosti kojima se radi na stvaranju boljih i suvremenijih uvjeta obrazovanja naših učenika, ali i podizanja i radnoga i životnoga standarda naših učitelja, nastavnika i profesora. Danas je obavljena isporuka tek jednoga od odabranih dobavljača skupocjene nastavne opreme odnosno urađena je jedna od planiranih etapa, a projekt TABLA se nastavlja, na zadovoljstvo obuhvaćenih škola u svim gradovima i općinama HNŽ-a. Stoga, kako u ime Vlade, tako i u ime žitelja HNŽ-a, zahvaljujem našim partnerima i donatorima“, kazao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a.

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa istaknuo je kako predstavnici partnerske organizacije ''Save the Children'' imaju potporu Ministarstva odnosno Vlade, dodavši kako je zajednički cilj unapređenje obrazovanja koje doprinosi razvitku vještina kritičkoga razmišljanja i kompetencija.

„Educiranje naših nastavnika s ciljem uvođenja inovativnosti u načine održavanja i pristupa poučavanju, nužnost je konstantnog unapređivanja obrazovanja. Osim educiranja nastavnika, opremom koja je donirana, učenici će razviti vještine kritičkoga razmišljanja koje će im biti primjenjive u daljnjemu procesu obrazovanja i na tržištu rada. Projekte kao što je TABLA Ministarstvo će rado podržavati, a sve s ciljem poboljšanja kakvoće nastavnoga procesa“, poručio je ministar Hadžović.

Inače, cilj Projekta općega obrazovanja TABLA jest na širokom planu, u razdoblju od pet godina, doprinijeti osuvremenjivanju obrazovnoga sustava u BiH, kroz unaprjeđenje ishoda učenja, opremanje nastavnika znanjem i vještinama za inovativniji i progresivniji način rada te izgradnju kapaciteta kako bi se u odgojno-obrazovni proces uveli suvremeni koncepti kao što je STEAM, ekonomija zasnovana na znanju, učeničke kompetencije 4K (Kritičko mišljenje, Kreativnost, Komunikacija, Zajednički rad) te ishodi učenja i pedagoške kompetencije (pedagogija, psihologija, didaktika i metodologija), priopćeno je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?