vitez

Škola zabranila nošenje mobitela na nastavu, ni nastavnici ih neće koristiti

mobiteli
Shutterstock
30.08.2023.
u 17:14

Na prijedlog Vijeća učenika, Vijeća roditelja, Učiteljskog vijeća, Školski odbor OŠ "Bila" donio je odluku kojom se zabranjuje donošenje uređaja u školu

Osnovna škola "Bila" iz Viteza objavila je informaciju kojom obavještava roditelje da je od nadolazeće školske godine u školu zabranjeno unošenje mobilnih telefona, bilo kakvih računalnih uređaja, MP3 playera i drugih sličnih uređaja. Kako navode u priopćenju, na prijedlog Vijeća učenika, Vijeća roditelja, Učiteljskog vijeća, Školski odbor OŠ "Bila" donio je ovu odluku kojom se zabranjuje donošenje uređaja u školu. U travnju 2019. na poticaj učenika škole i uz podršku roditelja, uspostavljena je zabrana korištenja mobilnih telefona u istoj školi. Ova inicijativa, koja je prošla kroz sveobuhvatnu podršku, donijela je pozitivne rezultate. Međutim, tijekom protekle školske godine 2022./2023. primijećeno je narušavanje ove zabrane od mnogih učenika, što je rezultiralo primjenom odgojno-disciplinskih mjera, uključujući i privremeno oduzimanje mobilnih uređaja, prenosi Avaz. – Kako bismo svi zajedno doprinijeli da se ovakve situacije izbjegnu, pozivamo vas i molimo da ovaj projekt ponovno zaživi u pravom smislu riječi. U skladu s tim, obavještavamo vas da će vama i svim učenicima uvijek biti dostupni telefoni škole za sve informacije, cijelog radnog vremena, to jest od 7.30 do 19 sati. Važno je napomenuti da svi nastavnici i učitelji tijekom nastave neće biti dostupni na svojim mobilnim telefonima, kao primjer svim učenicima – navodi se u priopćenju. Treba li zabraniti mobitele u školama? Iako su mišljenja stručnjaka i roditelja podijeljena, većina misli da pametne telefone treba zabraniti u školama kako bi se riješio problem nepažnje učenika tijekom nastave, poboljšalo učenje, ali i pomoglo da se djeca zaštite od cyber-nasilja. Korištenje mobilnih telefona ozbiljno utječe na koncentraciju učenika tijekom trajanja nastave. Druženje među vršnjacima je smanjeno, ali i kvaliteta same komunikacije. UNESCO upozorava da prekomjerna upotreba mobitela smanjuje obrazovni učinak i da vrijeme koje se provodi ispred ekrana ima posljedice na emocionalnu stabilnost djece.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?