A dobiva samo 60 posto novca

SKB Mostar ima skoro četiri puta više pacijenata nego ostale bolnice

24.10.2016.
u 07:00

Izvješće o zdravstvenom stanju stanovnika HNŽ-a otkriva pravu istinu o radu bolnica u ovoj županiji i neravnopravnoj raspodjeli novca među ovim institucijama. Prema tablicama koje su dio spomenutog izvješća, SKB Mostar je u prošloj godini imao 25.698 pacijenata koji su otpušteni iz bolnice, piše Večernji list BiH. S druge strane, RMC “Dr. Safet Mujić” imao je 5770 otpuštenih pacijenata, a bolnica u Konjicu samo 1252. Ovi podaci govore kako je SKB Mostar imao tri i pol puta više pacijenata nego ostale dvije bolnice u županiji.

Kako se novac dijeli?

Podsjećamo, novac ovim zdravstvenim institucijama ZZO HNŽ dijeli u postotku 60 - 40 u korist SKB-a Mostar. Prema ovim podacima, taj postotak bi trebao biti znatno veći u korist najveće bolnice u ovoj regiji. I drugi podaci vezani za broj bolesnika u bolnicama otkrivaju kakav je položaj SKB-a Mostar u odnosu na druge zdravstvene institucije. U prošloj godini pacijenti su ostvarili 185.901 bolesnički dan u ovoj bolnici. RMC “Dr. Safet Mujić” imao je 33.856, a Opća bolnica Konjic 9434. To znači kako su pacijenti u SKB-u Mostar imali četiri puta više bolesničkih dana u odnosu na druge dvije bolnice u HNŽ-u. I opet, novac se i dalje dijeli u omjeru 60 - 40. - Upravo uvođenje DRG sustava naplate, odnosno da se bolnice plaćaju prema ostvarenoj usluzi, a ne paušalno što je sada slučaj, ispravio bi svu ovu nepravdu. Zavod zdravstvenog osiguranja je završio ovaj projekt, ali ga je onda blokirao SDA koji ne želi imenovati novo Upravno vijeće ove institucije i ravnatelja. Upravo je uvođenje DRG-a razlog ove opstrukcije.

Točnije, neki žele da SKB Mostar i dalje besplatno radi za njih sve do onog trenutka kada zbog nagomilanih dugovanja bude primoran ukinuti dio svojih usluga - ističu naši sugovornici.

Prema neslužbenim informacijama, DRG sustav još nije proradio jer njegovu primjenu odbija vodstvo RMC-a “Dr. Safet Mujić”. Očito je kako bošnjačke stranke od zdravstvenih pitanja još jednom stvaraju političke probleme. U konačnici, najviše posljedica od takvog ponašanja imat će pacijenti i djelatnici u zdravstvu koji svakodnevno dolaze na posao, ali ne mogu naplatiti usluge koje pružaju. Dok se ovo pitanje ne riješi, SKB Mostar će i dalje zbrajati minuse.

Nema naplate

Ravnatelj ove institucije dr. sc. Ante Kvesić prije nekoliko dana rekao nam je kako SKB Mostar godišnje uradi usluga u vrijednosti 133 mil. KM, a naplati samo 96 milijuna. - Ja bih bio dobar menadžer kada bih ukinuo dio usluga, troškove smanjio na 60 milijuna, a naplatio bih opet 96 mil. jer nas plaćaju po paušalu. Ali gdje bi pacijenti onda išli na liječenje? Hoćemo li opet ići po Njemačkoj i drugim zemljama na operacije koje možemo raditi ovdje - pita ravnatelj Kvesić. Očito će politika morati uraditi još mnogo toga kako bi se stanje korigiralo te kako bi u konačnici najviše plaćeni bili oni koji najviše rade. U ovom stanju, oni koji rade imaju najveće minuse. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije