POZITIVNE PROMJENE

SKB Mostar će se financirati i iz proračuna ZHŽ-a

SKB Mostar
21.05.2014.
u 08:59

Već godinama mostarska bolnica ne može naplatiti sve usluge koje pruža osiguranicima iz Zapadnohercegovačke županije

Redovita 43. sjednica Skupštine ZHŽ bila je tematska sa samo jednom točkom dnevnoga reda “Stanje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar”. Razgovaralo se o nezavidnom stanju u bolnici prouzročenom financijskim poteškoćama. Sjednici je nazočio i dr. Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar, koji nam je rekao:

Ne plaćaju usluge

- Bolnica pruža znatno više usluga nego nam Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ plaća, usprkos činjenici da je povećao uplate za 30 posto u odnosu na 2011. godinu, do kada je godišnje uplaćivano oko 7,5 milijuna KM. Kasnije je to uvećano, pa je godišnja uplata narasla na 11,5 milijuna KM. Ali, u 2013. godini korisnicima s prostora ZHŽ napravljeno je 6 - 7 milijuna KM usluga više, pa je jasno da smo zbog tog nesrazmjera u velikim gubicima. Jedna od varijanti za popravak stanja je da Zavod nađe mogućnost za povećanje iznosa uplata SKB Mostar, druga da Vlada ZHŽ poveća iznos preko proračuna. Mi do sada uopće nismo bili u proračunu, isto tako i Sveučilište. Napominjem kako je ZHŽ jedan od utemeljitelja ovih ustanova pa je dužna voditi brigu o njihovu normalnom funkcioniranju, rekao je dr. Kvesić i dodao kako je puno bolja situacija s financiranjem SKB Mostar kada su u pitanju korisnici usluga bolnice iz drugih županija. - Paušalni iznos plaćanja do sada je bio 540.000 KM mjesečno, plus 100.000 KM za otplatu kredita, što je ukupno nešto više od 7,5 milijuna KM. Ta smo davanja povećali za još dva milijuna KM, ali to je tek 75 posto potrebitih sredstava. Moramo naći način za pokrivanje 100 posto usluga, rekao je Vilson Crnjac, ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ.

Potpora Kvesiću

- Deklarativno podržavamo prijedlog ravnatelja dr. Ante Kvesića da se SKB uvrsti u proračun ZHŽ. Uvjeren sam kako će taj prijedlog svi podržati. Smatramo kako bi to, uz financijski, bio i strateški cilj Hrvata u BiH prema kojima imamo obvezu i odgovornost jer je ZHŽ suosnivač i suvlasnik SKB Mostar, izjavio je Dario Knezović, predsjednik Kluba zastupnika HDZ u Skupštini ZHŽ-a. Ravnatelj Kvesić je ranije u nekoliko navrata ponavljao kako je SKB Mostar postao jedna od vodećih zdravstvenih institucija u regiji te kako je samo pitanje imaju li osnivači ove institucije mogućnost da je održe na visokoj razini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije