privatizirali manifestaciju

SKANDAL NA SKOKOVIMA SA STAROG MOSTA Skakači skinuli zastavu Mostara i UNESCO-a

28.07.2020.
u 11:04

Skandal je obilježio ovogodišnje skokove sa Staroga mosta u Mostaru, i to kada su iz nepoznatih razloga iz Udruženja skakača uklonili postavljenu zastavu Mostara s napisom UNESCO-a, iako je taj povijesni biser s kojega se izvode skokovi pod njihovom zaštitom te postoji inicijativa da se kod ove svjetske organizacije kao dio nematerijalne baštine upišu i sami skokovi, piše Večernji list BiH.

Kome smeta zastava

Na zidu jedne od kula bila je izvješena zastava Grada Mostara s prepoznatljivim amblemom grada, stiliziranim mostom te zajedničkim napisom - Grad Mostar i UNESCO. Predstavnici gradske administracije postavili su ovu zastavu kao znak 15-godišnjeg upisa na svjetski popis zaštićenih spomenika te 16 godina od obnove skokova. Unatoč tome, skakači, koje se često koristi kao političko oružje dijela bošnjačke politike, skinuli su je neposredno prije same ceremonije u nedjelju.

Valja reći kako Stari most nije vlasništvo Udruženja skakača ni bilo koje političke opcije, nego Grada Mostara, te je zapravo sramotno da se takva poruka šalje iz grada na Neretvi kako tim dijelom vlada udruga građana. Grad Mostar još uvijek plaća velike novčane iznose za obnovu povijesne gradske jezgre. Iz gradskog proračuna svake se godine za tradicionalnu manifestaciju skokova sa Staroga mosta izdvaja između 13.000 i 15.000 maraka, a ove godine taj je iznos umanjen zbog korone. Praktički, manifestacija se ne bi mogla ni održati da nije tolike svesrdne potpore gradske administracije koja upravlja novcem poreznih obveznika. Sada postaje krajnje upitno treba li Grad uopće financirati takvu manifestaciju koja se pretvara u privatnu inicijativu. Jednako je i s čestim zloporabama osvjetljenja Staroga mosta, koje se izvode bez znanja nadležnih gradskih vlasti i Agencije koja službeno ravna ovim dijelom grada.

Što se sve traži

Posebno je čudno da isti oni koji su skinuli zastavu Grada Mostara i UNESCO-a upravo sada traže da se skokovi proglase svjetskom nematerijalnom baštinom kod ove UN-ove organizacije, a koju pak najizravnije proglašavaju ovakvim postupcima nepoželjnom. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije