ZABRINJAVAJUĆE?

Sjeverni magnetski pol sve brže se pomiče prema Rusiji

Reuters/Pixsell
06.02.2019.
u 13:15

Pomicanje sjevernog magnetskog pola nije nova pojava, no posljednjih godina došlo je do znatnog ubrzanja

Sjeverni magnetski pol pomiče se, i to brže nego prije, prema Sibiru, zbog čega su znanstvenici ažurirali službenu kartu magnetskog polja, piše Guardian. 

Pomicanje sjevernog magnetskog pola nije nova pojava, no posljednjih godina došlo je do znatnog ubrzanja. 

- Iz starih brodskih zapisa znamo da je tijekom zadnjih 400 godina sjeverni magnetski pol bio oko sjevera Kanade. Do 1900-tih pomaknuo se možda desetke kilometara - kaže Ciaran Beggan, geofizičar Britanskog geološkog instituta iz Edinburgha.

- Međutim, u zadnjih 50 godina počeo se pomicati prema sjeveru, a u zadnjih 30 godina počeo je ubrzavati: Od 5 do 10 km na godinu došao je do 50 ili 60 kilometara na godinu danas. Sada se brzo miče prema Sibiru - dodaje.

Vjeruje se da je uzrok tome stvaranje uske struje u Zemljinoj tekućoj vanjskoj kori. Kora je toliko visoke temperature da teče kao voda, stvarajući magnetsko polje koje onda "vuče" po planetu.
 

- Sjeverni magnetski pol zahvaćeno je tom strujom i ubrzano je pomiče prema Sibiru - kaže Beggan.

Ovakvo brzo pomicanje između ostalog otežava posao onima koji se oslanjaju na GPS na Arktiku, poput pilotima zrakoplova ili kapetanima brodova. Stoga je Svjetski magnetski model ažuriran ranije nego inače. Naime, uobičajeno je da se obnavlja svakih pet godina, ali iduća obnova, koja se trebala dogoditi iduće godine, pomaknuta je unaprijed.

Zemljino magnetsko polje inače postaje sve slabije, zbog čega znanstvenici vjeruju da će se u jednom trenutku preokrenuti, odnosno da će sjeverni i južni pol zamijeniti mjesta. To se nije dogodilo u zadnjih 780.000 godina, a upitno je kad će se dogoditi idući put. Takav preokret ne bi se dogodio odmah, već bi se odigrao tijekom tisuću ili više godina.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?