Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sjećate li se turista iz Wuhana u BiH u siječnju! Koronavirus je tada stigao kod nas

27. lipnja 2020. u 13:53 0 komentara 1355 prikaza

Sjećate li se vijesti s kraja siječnja kada je objavljeno kako su turisti iz Wuhana stigli u BiH, gdje su nakon Hrvatske razgledali znamenitosti ove zemlje, bili u Mostaru, Sarajevu, Neumu...

Tako je došao i koronavirus na ove prostore, prenosi Vecernji.ba!

Znanstvenici s Instituta “Ruđer Bošković” došli su do fenonemalnog otkrića, a to je da je koronavirus na ove prostore stigao izravno iz Wuhana.

“Detaljno smo analizirali uzorke i otkrili da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana. Od tamo su ga donijeli Kinezi koji su turistički bili ovdje u siječnju”, otkriva to Oliver Vugrek s Instituta “Ruđer Bošković” za 24sata.

Znanstvenici su, istražujući samo 21 uzorak, otkrili podrijetlo virusa koji hara Hrvatskom, no za daljnja istraživanja nemaju sredstva. Bez njih nećemo znati hoće li cjepiva koja se rade u svijetu imati učinka i kod naših ljudi.

“S istraživanjem smo stali na 21. uzorku. Njih smo detaljno analizirali, od čega je sedam uzoraka dešifrirano 100 posto, a ostali su dešifrirani do 90 posto jer su bili slabije kvalitete. U ovih sedam stopostotnih uzoraka otkrili smo da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana”, govori  Vugrek.

Pitali su je li riječ o autobusu s Kinezima koji su usred pandemije u Kini došli kod nas turistički obilazeći Hrvatsku i BiH autobusom:

“Da, upravo je naš zaključak da je od tamo. Netko od putnika vjerojatno je virus prenio turističkom vodiču, a on dalje. To nam pokazuje uzorak koji je najsličniji virusu iz Wuhana s početka pandemije”, ekskluzivno je otkrio Vugrek za 24sata.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.