Priprema se gradnja autoceste do Tuzle

autocesta
22.05.2024.
u 16:47

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoceste između Tuzle i Orašja.

Podsjetimo da je riječ o autocesti čiju izgradnju federalne vlasti objećavaju već 20-ak godina. Konkretni potezi JP Autocesta pokazuju da bi do realizacije uskoro moglo doći, piše BiznisInfo.ba.

Naime, Tuzla je zapostavljena jer Koridor 5C, najveći projekt ove vrste, zaobilazi grad i cijelu tuzlansku regiju. Stoga je izgradnja ovog puta svojevrsna kompenzacija i s nestrpljenjem se očekuje u cijeloj tuzlanskoj regiji.

Prema planovima, Tuzla bi se spojila autocestom sa Orašjem na sjeveru BiH čime bi se otvorila prema sjeveru. S druge strane, gradila bi se cesta od Tuzle ka Koridoru 5C (spoj bi bio negdje kod Žepča) čime bi se ostvarila i bolja veza sa Sarajevom.

Naime, JP Autoceste FBiH su ovih dana objavile javni oglas radi sporazumnog pribavljanja nekretnina.

Kako se podsjeća, odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 30. juna 2022. godine utvrđen je javni interes za izgradnju Autoceste Orašje – Tuzla, Dionica Tuzla – Maoča.

– JP Autoceste FBiH pristupa realizaciji projekta izgradnje dionice Tuzla – Maoča, u koju svrhu će se provesti postupak eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju uz isplatu odgovarajućih naknada u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji FBiH – stoji u oglasu.

Poziv se odnosi na sve vlasnike nekretnina koji se nalaze na području: Grada Tuzle, k.o. Dobrnja i k.o. Osoje, te Grada Srebrenika, k.o. Tinja i k.o. Podorašje.

Ukoliko se vlasnici nekretnina navedenih katastarskih općina u ostavljenom roku ne jave na ovaj oglas, smatrat će se da nisu zainteresirani za sporazumno rješavanje stjecanja prava vlasništva na nekretninama, te će se u skladu sa odredbama Zakona o eksproprijaciji pokrenuti postupak eksproprijacije pred nadležnim tijelom uprave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije