Sistem za jednake mogućnosti u obavljanju građanskih dužnosti na izborima 2018.

07.09.2017.
u 11:57

- Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH predat je prijedlog projekta pod nazivom "Sistem telefonskog glasanja koncept 2018.", koji se odnosi na sistem elektronskog glasanja prvenstveno namijenjen slijepim i slabovidnim osobama, a prilagodljiv je i osobama s intelektualnim teškoćama te osobama s invaliditetom koje uslijed arhitektonskih barijera nisu u mogućnosti doći na izborno mjesto.

Autor ponuđenog rješenja Amir Mujezin kazao je Feni da taj sistem omogućava jednostavnu proceduru glasanja, a i financijski je potpuno prihvatljiv. Prve godine sistem bi, kaže, državu koštao svega pet KM, dok bi u idućim izbornim ciklusima cijena bila niža.

- Sistem predviđa način kojim bi, putem poziva na određeni broj i unošenja šifre koju bi slijepim osobama dostavio SIP na Brajevom pismu, uslijedilo glasovno iščitavanje svih stranaka i kandidata za sve nivoe vlasti koji se biraju. Glasanje bi bilo maksimalno zaštićeno jer bi osobe s invaliditetom na kućnu adresu dobile vaučer s kodom koji bi bio poznat samo glasaču i članu SIP-a koji je zadužen za taj sistem. Sam postupak glasanja trajao bi 2 - 5 minuta. Nakon glasanja vaučer s kodom bio bi neupotrebljiv - precizira Mujezin.

Napominje da bi taj sistem svima dao jednake mogućnosti da sudjeluju u obavljanju građanskih dužnosti, potpuno je operativan, ali da bi bio uvršten u Izborni zakon treba da ga prihvati i državni parlament. 

- U skladu s tim, poslat je na imena 42 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i 11 članova Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces - naglasio je Mujezin.

Istaknuo je da mu je jedini cilj omogućiti osobama s invaliditetom da samostalno glasaju na izborima.

Također, dodaje da bi im bilo potrebno šest mjeseci za testiranje tog sistema, a kompletnu listu osoba s invaliditetom u BiH koji imaju pravo glasa na izborima mogli bi da sastave za samo dva sata.

Ističući važnost tog sistema, Mujezin navodi primjer slijepih osoba koje su dosad glasanje mogle obaviti jedino posredstvom posrednika, nemajući mogućnosti da na bilo koji način provjere da li je glasanje izvršeno prema volji i želji osoba s invaliditetom.

U skladu s Izvještajem Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces koji je prihvatila u srpnju ove godine, Središnje izborno povjerenstvo BiH uputila je 2. ožujka ove godine javni poziv domaćim i stranim organizacijama i pojedincima da se uključe u analizu stanja i predlože nove modalitete u izbornom procesu.

Formirana je Ad hoc radna grupa koju čine po dva predstavnika iz SIP-a i Ministarstva za promet i komunikacije, a imat će uvid u tehnologije i biti zadužena za testiranje sistema radi odabira i primjenjivanja u izbornom procesu koji je pred nama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?