livno

Širi se mreža proizvođača maline u HBŽ-u

13.07.2016.
u 11:00

U sklopu projekta “Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u HBŽ-u” koji se financira iz sredstava UN fonda za ljudsku sigurnost, a koji implementiraju UN agencije UNDP, UNICEF, UNHCR i IOM, Udruga poljoprivrednih proizvođača “Stolisnik” iz Livna realizira projekt “Razvoj i održivost OPG-ova u HBŽ-u”.

Udruga ovim projektom želi potaknuti u još većoj mjeri razvoj malinarstva na području HB županiji, koja je u posljednjih nekoliko godina u ekspanziji, kaže predsjednica Katica Đuran, kao i to da “Stolisnik” dobiva nove članove, a i novi nasadi niču. Istaknula je kako dosadašnja iskustva pokazuju da je riječ o perspektivnoj proizvodnji, da poljoprivrednici nisu konkurencija jedni drugima. Jedan od ciljeva projekta je educirati 20 nezaposlenih žena i osoba mlađih od 30 godina te članove Udruge za samostalnu proizvodnju malina, a sve kako ne bi pravili početničke pogreške. - Naime, u HBŽ-u tlo je specifične pH vrijednosti i zbog toga ga je nužno prvo upoznati, a onda na njemu uzgajati maline. S tim u vezi započeli smo s edukativnim predavanjem pod nazivom ‘Analizom tla do rentabilne proizvodnje’. Predavač je bio Edham Hodžić, direktor Poljoprivrednog zavoda iz Bihaća. U sklopu projekta uradit će se 80 novih analiza za korisnike projekta, te preostali dio za članove Udruge, a sve u cilju jačanja kapaciteta organizacije, kaže Đuran. Nakon što pristignu rezultati analize tla, uslijedit će novo predavanje o temi “Usmjerena ishrana malina na temelju učinjenih analiza”, a po prvi put će se kroz projekt napraviti i 40 analiza lista maline te ustanoviti prisutnost osnovnih hranjiva u njima. Za malinare će to biti posebno zanimljivo jer će se znanstveno ustanoviti što se događa u biljkama koje se uzgajaju u tlu koje nije idealno za njihov uzgoj. Na temelju analiza tla i analiza lista opet će biti održana edukacija s točnim uputama kako uzgajati malinu i što učiniti da se popravi tlo te maksimalno uspješno uzgoje maline, istaknuli su u “Stolisniku” otkrivši i svoju viziju vezano za biljni otpad koji se izbacuje iz nasada, a koji se najčešće spaljuje. Umjesto toga žele da svaki proizvođač bude u mogućnosti taj “otpad” korisno upotrijebiti, kompostiranjem pretvoriti u humus i vratiti u tlo kao hranu biljkama. Najjednostavniji i najjeftiniji proces takve prerade jest nabava i uzgoj kalifornijskih glista te je i o toj temi održano predavanje. - Premda je tlo prilično bogato humusom, intenzivnim uzgojem maline tlo će se vrlo brzo iscrpiti. Blagovremenom nabavom kalifornijskih glista za par godina ćemo biti spremni, uz vrlo malo troška i uporabom onog što smo do sada bacali, kvalitetno obogaćivati tlo i prihranjivati malinu. Kroz ovaj projekt korisnicima projekta bit će dostupno 14 kg kalifornijskih glista, a u razdoblju od godine dana pravilnim uzgojem glista bit će u mogućnosti i sami isporučiti gliste nekom drugom korisniku, tako da ćemo napraviti ugovore u kojima će biti obvezni proizvesti i dati 1 kg glista drugom članu udruge, a oni će dobiti isti takav ugovor te će tako projekt biti samoodrživ, kaže Đuran. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije