Dužni usvojiti zakone

Širenje mržnje na internetu ni u jednom od četiri zakona u BiH

15.09.2015.
u 06:15

VSTV BiH ne raspolaže podacima o kaznenim djelima izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti počinjenim na internetu s obzirom na to da ni jedan kazneni zakon koji je u primjeni u BiH ne propisuje takvo djelo kao posebno kazneno djelo, prenosi NAP. "Evidentiranje predmeta se vrši preko sustava za upravljanje predmetima u okviru VSTV-a na način usklađen s kaznenim djelima koja propisuju kazneni zakoni", kazali su za NAP iz VSTV-a.

U Ministarstvu pravosuđa BiH ističu da, iako kazneno djelo počinjeno iz mržnje na internetu nije propisano kao posebno djelo ni u jednom od četiri kaznena zakona u BiH, mržnja izražena na internetu se može podvesti pod inkriminaciju nekog od već propisanih djela. "Prema dodatnom protokolu Konvencije o cyber-kriminalu, BiH je dužna usvojiti zakonodavne mjere u smislu kriminalizacije djela rasističke i ksenofobične prirode počinjenih preko računalnih sustava, s tim da je potrebno naći odgovarajući odgovor na koji način provesti navedeno s obzirom na podijeljenu nadležnost u pogledu propisivanja pojedinih kaznenih djela između BiH, entiteta i Brčko Distrikta", kazali su iz Ministarstva pravosuđa.

Prema podacima VSTV BiH, tužiteljstva u BiH su u posljednje dvije godine za kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti primila u rad 28 prijava. S obzirom na to da je u 2013. ostalo neriješeno 13 prijava iz 2012., tužiteljstva su u 2013. i 2014. imala u radu 41 prijavu. Provedeno je 17 istraga i doneseno 12 presuda. U 2013. donesene su 4 osuđujuće presude, jedna s novčanom kaznom, dvije s uvjetnom osudom, te jedna sa zatvorskom kaznom protiv dvije osobe. U 2014. doneseno je šest osuđujućih presuda, jedna s novčanom kaznom, pet presuda s uvjetnom osudom protiv šest osoba, te su donesene dvije oslobađajuće presude protiv dvije osobe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?