JESTE LI ZNALI?

Sir je slaniji ako ga režemo nožem: Evo kako pribor utječe na okus hrane!

sir
Pexels
30.11.2023.
u 09:26

Veličina, težina, oblik i boja utječu na okus

Istraživanja sugeriraju da na našu percepciju okusa hrane utječe pribor za jelo. Veličina, težina, oblik i boja utječu na okus, tvrdi tim Sveučilišta u Oxfordu. Sir ima slaniji okus kada se jede nožem, a ne vilicom; dok bijele žlice daju bolji okus jogurtu, pokazuju pokusi.

Studija objavljena u časopisu Flavour sugerira da mozak donosi sudove o hrani čak i prije nego ona ode u usta. Više od 100 studenata sudjelovalo je u tri eksperimenta koji su proučavali utjecaj težine, boje i oblika pribora za jelo na okus, piše Experimental Psychology

"Okus hrane je višeosjetilno iskustvo koje uključuje okus, osjećaj hrane u ustima, aromu i izgled", kažu profesori Charles Spencer i Vanessa Harrar. "Čak i prije nego stavimo hranu u usta, naši mozgovi već su donijeli zaključke o njoj koji utječu na naše ukupno iskustvo", dodali su.

Prijašnja istraživanja pokazala su da posuđe i pribor mogu promijeniti našu percepciju hrane i pića. Na primjer, ljudi općenito jedu manje kada se hrana poslužuje na manjim tanjurima. Novo istraživanje o tome kako mozak utječe na percepciju hrane moglo bi pomoći osobama koje su na dijeti ili poboljšati gastronomska iskustva u restoranima, rekao je profesor Spence.

"Hrana je puno više od onoga što vidimo na tanjuru. Puno stvari za koje smo mislili da ne utječu zapravo imaju utjecaja i neuroznanost će tu imati sve više posla", zaključio je.

 

Ključne riječi
sir

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije