120 izlagača u Stocu

Šipak, maslina, med, ljekovito bilje... bogatstvo su Hercegovine

06.10.2018.
u 09:30

Jučer je u Stocu svečano otvoren 11. sajam “Hercegovački plodovi Mediterana” koji je okupio više od 120 izlagača iz BiH i susjednih zemalja Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Sajam je poljoprivredno turističkog karaktera i u fokusu su mediteranske kulture šipak, smokva, maslina, med i ljekovito bilje. Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković zahvalio je svim izlagačima koji godinama dolaze u Stolac početkom listopada. Prisjetio se samih početaka i zahvalio svima koji podupiru sajam, posebno je istaknuo organizatore koji nisu iste nacije ni vjere, a zajednički rade na dobrobit svih ljudi iz Stoca i regije, kao jedan od svijetlih primjera u ovim turbulentnim vremenima.

Stvaranje boljih uvjeta

Sajam je svečano otvorio Nevenko Herceg, premijer HNŽ-a. “Prije godinu dana osigurali smo i prve poticaje za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačku industriju od oko 900 000 KM kako bismo potaknuli podizanje nasada masline te drugih nasada te na taj način doprinijeli ostanku našega naroda u ruralnim područjima. Naša potpora i zaštita neće izostati ni u budućnosti. Želimo stvoriti okvir u kojem će trud svih onih koji se bave poljoprivredom rezultirati boljim uvjetima za život njih samih, a u konačnici i svih građana naše županije. Za ostvarivanje tog cilja svi moramo uložiti dodatne napore i razvijati te njegovati kulturu poštivanja prirodnog izvora. Potreban nam je zajednički rad”, rekao je prilikom otvaranja sajma premijer Herceg. Nakon svečanog dijela uslijedio je obilazak sajma i razgovor s izlagačima.

Održat će se i radionice

Sajam je prilika da se vidi sva raskoš i bogatstvo Hercegovine, da se nabave kvalitetne prerađevine i plodovi. Na sajmu će se ove godine održati stručne radionice predavača. O različitim temama govorit će profesorica Adrijana Filipović, profesor Ivan Ostopjić s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te Ahmed Džubur profesor s Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemala Bijedića. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije