Uloga povjerenstva

SIP samo o tehničkim, ne i političkim rješenjima u Izbornom zakonu BiH

09.04.2021.
u 13:11

Vrag je u detaljima. Na taj se način mogu protumačiti diplomatski različito objavljene informacije oko uloge Središnjeg izbornog povjerenstva u procesu izmjena Izbornoga zakona. Predsjednik i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH održali su online sastanak s voditeljem Izaslanstva Europske unije i posebnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom, veleposlanikom SAD-a u BiH Ericom Gordonom Nelsonom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom te voditeljicom Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec, piše Večernji list BiH. 

Doprinos stručnošću

Nakon toga sastanka iz SIP-a, odnosno na Twitteru američkog veleposlanika, objavljena su različita tumačenja susreta, ali i buduće uloge ove institucije u procesu izbornih reformi. 
- Kao upravno tijelo zaduženo za izbore u Bosni i Hercegovini te kao institucija odgovorna za provedbu reformi, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) mora značajno pridonijeti svojom stručnošću razgovorima o izbornoj reformi. Slažemo se s članovima SIP-a da će usvajanje ključnih reformi koje su preporučili ODIHR i GRECO stvoriti slobodniji i pošteniji izborni proces za sve. Ne postoji legitiman razlog za odgađanje ovog procesa - naveli su iz Veleposlanstva SAD-a u BiH. Veleposlanica Kavalec pri tome je istaknula kako SIP igra ključnu ulogu u poboljšanju integriteta izbornog procesa u BiH, poručeno je pak iz Misije OESS-a. Nigdje u tim objavama, međutim, nije se moglo naći, čak i između redova iščitati, da će SIP delegirati članove za međuresorne radne skupine koje razgovaraju o izmjenama Izbornoga zakona. No u SIP-u, kojemu je na čelu Željko Bakalar, nekadašnji savjetnik Željka Komšića, tvrdi se drukčije. 
- Razgovarano je o reformi Izbornog zakona BiH i formiranju i početku rada Međuresorne radne skupine za izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno sudjelovanju predstavnika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u njezinu radu. Zaključeno je da je uključenje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u rad na izbornoj reformi iznimno važno. Uloga Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u izbornoj reformi, kao provedbenog tijela, kao i zbog iskustava Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u organizaciji i provedbi izbora, može samo pridonijeti kvaliteti kreiranih zakonskih rješenja - stoji u priopćenju. No, kako se doznaje, ovi navodi zamagljuju stvarnu činjenicu da su članovima SIP-a zapravo poručili kako SIP, odnosno njegovi predstavnici, neće sudjelovati u rješavanju prijepora koji su etnopolitičke naravi. To zapravo podrazumijeva da SIP neće odlučivati ili predlagati rješenja kako provesti presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu koje se odnose na pet presuda, od kojih je najpoznatija “Sejdić - Finci”.

Presuda “Ljubić”

Ove presude, prema tumačenju predstavnika međunarodnih administracija, a ponajprije američke administracije, podrazumijevaju izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. Budući da je izbor članova bh. Predsjedništva upravo definiran Ustavom BiH, onda će se morati intervenirati u Ustav na način da se omogući kandidiranje svih građana za tu poziciju neovisno u kojemu entitetu žive, dok bi se Izbornim zakonom praktički mogla odrediti rješenja o izbornim jedinicama ili načinu biranja članova državnog vrha. SIP posve pouzdano neće sudjelovati u donošenju takvih rješenja, jednako kao ni u provedbi presude “Ljubić”. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije