Referendum u RS-u

SIP dobio zahtjev za ustupanje popisa

glasovanje
19.08.2016.
u 10:00

Stanovnici Distrikta Brčko koji imaju državljanstvo Republike Srpske moći se izjasniti na referendumu o Danu RS-a, rekao je za Srnu predsjednik Republičkog povjerenstva za provođenje referenduma Siniša Karan. Karan je naveo kako Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi nalaže Republičkom povjerenstvu zaključiti poseban sporazum s tijelima vlasti Distrikta o načinu provođenja referenduma te dodao da se Povjerenstvo već obratilo gradonačelniku Brčkog. “Obratili smo im se u smislu da se izjasne jesu li suglasni za potpisivanje jednog ovakvog sporazuma. Još nismo dobili nikakav odgovor na to pitanje i sad smo u fazi čekanja”, rekao je Karan. On je objasnio kako, ako ne bude sklopljen sporazum, postoji mogućnost da glasovanje za građane Distrikta bude organizirano izvan teritorija Brčko Distrikta. “Ne bih prejudicirao odgovor, ali i u jednoj i u drugoj situaciji postoji način da se građanima omogući ostvariti svoje pravo”, rekao je Karan. Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Ahmet Šantić izjavio je jučer u Sarajevu kako je Središnje izborno povjerenstvo dobilo zahtjev za ustupanje biračkih popisa Povjerenstvu za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske.

Podsjećajući kako se, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, vrši posljednji presjek središnjeg biračkog popisa za ovogodišnje lokalne izbore, Šantić je rekao da će zahtjev Povjerenstva za provođenje referenduma biti razmatran na Kolegiju Središnjeg izbornog povjerenstva. On pretpostavlja kako će ovo pitanje biti sljedećeg tjedna na dnevnom redu Povjerenstva s obzirom na to da 25. kolovoza istječe rok za objavljivanje broja birača za svaku izbornu jedinicu. “Vidjet ćemo kako će, uz sve ostale stvari, završiti i taj zahtjev”, rekao je Šantić u izjavi novinarima u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije