Vlado Rogić potvrdio

SIP će o popuni Doma naroda odlučiti idući tjedan

13.12.2018.
u 17:15

Rogić smatra kako bi bilo dobro da SIP sačeka očitovanje Ustavnog suda BiH o apelaciji Borjane Krišto.

Nismo ni mogli ni željeli prihvatiti prijedlog Odluke o popuni Doma naroda, koji nam se dostavlja minut do 11 sati, kazao je član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis prijedlog članova SIP-a Suada Arnautovića i Ahmeda Šantića.

Dvojica članova SIP-a danas su tražila da SIP odlučuje o njihovom prijedlogu odluke o popuni Federalnog Doma naroda, koji je temeljen na popisu iz 1991. i načelu da se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih, što je suprotno presudi Ustavnog suda BiH.

Za taj prijedlog uz Suada Arnautovića i Ahmeda Šantića glasovala je i Irena Hadžiabdić, dok su četiri člana SIP-a bila protiv - predsjednik Branko Petrić, Novak Božičković, Stjepan Mikić i Vlado Ragić.

- Mislim da će SIP o popuni Doma naroda odlučiti idući tjedan, kazao je Rogić za HMS, dodajući kako ne zna kakva će odluka biti donesena.

Za prvi mjesec iduće godine najavljeno je i očitovanje Ustavnog suda BiH o zahtjevu Borjane Krišto da se odredba Ustava FBiH koja je identična odredbi Izbornog zakona BiH da se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda, proglasi suprotnom Ustavu BiH.

Rogić smatra kako bi bilo dobro da SIP sačeka očitovanje Ustavnog suda BiH o apelaciji Borjane Krišto.

– No, bit će onako kako odluči većina članova SIP-a, kazao je Rogić.

Predsjednici SDA i SDP-a BiH Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić izjavili su sinoć kako će njihove stranke blokirati formiranje vlasti ukoliko SIP donese odluku koja je u skladu s presudom ustavnog suda BiH.

– Mora se primjeniti princip da se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog naroda, ako je takav izabran, u Dom naroda i da se primjeni popis iz 1991., izjavio je Nikšić. Ne bude li tako mi ćemo blokirati formiranje vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?