mostar

Šimunović: Od gradova kakvi su sada stvaramo pametne gradove

22.10.2016.
u 09:00

Predavanjem o digitalnoj revoluciji jučer je u Intera tehnološkom parku počeo trodnevni program Mostar City OS. Mini konferenciju otvorila je Radmila Komadina, savjetnica mostarskoga gradonačelnika Ljube Bešlića. Jučer su također potpisani i sporazumi s poduzećima sudionicima projekta. City OS događaji, koji se održavaju diljem svijeta, okupljaju studente koji uz pomoć informatičkih stručnjaka rade na rješavanju konkretnih problema iz stvarnoga života, a uz pomoć modernih tehnologija. Na događaju u Mostaru studenti iz sektora poljoprivrede, informacijskih tehnologija i elektroinženjeri rade na primjeni modernih tehnologija u poljoprivrednom sektoru.

Vedran Šimunović, direktor Intera TP, kazao je kako je za budućnost grada Mostara neizbježno da se radi na napretku.

Na upit zašto se Intera TP odlučio podržati City OS, Šimunović je naglasio kako Intera TP ima za cilj brži put do razvoja za gospodarstvo i poduzetništvo u Hercegovini kao regiji, a prvenstveno u gradu Mostaru. - City OS je vrlo značajan projekt, program gdje od gradova kakvi su sada stvaramo pametne gradove. Povezujemo sve stvari sa senzorikom i na taj način upravljamo njima, kazao je Šimunović te objasnio: - Projekt City OS je unikatan po tome što organizacija City OS, s kojom mi surađujemo u uspostavljanju pametnog grada, radi na način da sve svoje resurse objedini, donese ih u gradu u kojem radi i da ih besplatno, uz obuku, onima koji sudjeluju na uspostavi pametnih gradova. Na taj način uspostave se tvrtke koje će u budućnosti, osim što će doprinijeti svom gradu, moći prodavati te iste proizvode drugim gradovima ili drugim tvrtkama, bilo gdje u svijetu. Mi smo se, kao prvi korak, odlučili da to bude u domeni agrikulture. Nadamo se kako ćemo, uz pomoć Grada, u budućnosti uspjeti to uraditi za ostale stvari, poput pametne rasvjete, pametnog navodnjavanja itd. Gradonačelnik Ljubo Bešlić obećao nam je svoju potporu, tako da se nadamo kako ćemo u budućnosti, dio po dio, sektor po sektor, unapređivati i napraviti pametnim ovaj grad, istaknuo je direktor Intera TP. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije