Livno

Sigurnosno stanje u FBiH u prva tri mjeseca zadovoljavajuće

25.04.2017.
u 08:00

Na redovnom sastanku koordinacije direktora Federalne uprave policije sa svim policijskim komesarima županijskih uprava na području Federacije održanome u Livnu rečeno je, uz ostalo, kako je sigurnosno stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine u prva tri mjeseca 2017. godine zadovoljavajuće, piše Večernji list BiH.

Tome u prilog govori analiza podataka iz sve četiri sigurnosne oblasti u Federaciji BiH, kazao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač te dodao:

- U prvom kvartalu tekuće u odnosu na isto razdoblje 2016. godine broj evidentiranih kaznenih djela smanjen za 16 posto, u oblasti javnoga reda i mira broj prekršaja smanjen je za 22 posto dok je prometnih nezgoda bilo manje za 9 posto.

Manje napada

I četvrta oblast koju mi pratimo u odnosu na definiranje stanja sigurnosti je broj napada na ovlaštene službene osobe koji je također za 5 posto manji u odnosu na prvi kvartal 2016. godine.

Taj pozitivni trend će, bez obzira na evidentan odliv policijskih kadrova, što zbog odlaska u mirovinu, što napuštanja službe zbog nezadovoljstva materijalno-tehničkom opremljenošću, nastojati zadržati kroz cijelu godinu.

Pitali smo i što je po njegovoj procjeni najveća prijetnja sigurnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

- Prije svega najveću prijetnju sigurnosti na području Federacije BiH predstavlja organizirani kriminal s ovim koruptivnim elementima.

Zašto? Zato što su to pojavni oblici koji, ili vrsta negativne društvene pojave, koja sigurno vrlo ozbiljno nagriza zdravo društveno tkivo, to je po meni broj jedan.

Sigurnosni izazov

Na drugome mjestu su limitirani kapaciteti pravne države, a na trećem mjestu su radikalni elementi i to je ono na čemu se treba angažirati cjelokupna društvena zajednica u smislu djelovanja i to je najveći sigurnosni izazov, kazao je uz ostalo direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač te dodao da tek iza toga slijede dnevno-politički i drugi interesi koji su, kako je istaknuo Lukač, u dobroj mjeri i prepreka da se ovo prvo troje dovede u red. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije