Prodaja nekretnina strancima

Sigurnosne službe ne znaju koja općina i kome prodaje zemljište u BiH

11.07.2017.
u 10:00

Niti Ministarstvo sigurnosti BiH, niti Agencije za istrage i zaštitu, uopće nemaju inforamaciju, koliki broj i kojim je pravnim i fizičkim osobama prodan nekretnina, (zemljišta).. kojima raspolažu lokalne zajednice.

Nema informacija

Na pitanje zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazara Prodanovića iz ovih spomenutih institucija, stigao je decidan dogovor u kojem oni tvrde da ne barataju s takvim informacija,a iako je Ministarstvo sigurnosti BiH, još prošle godine pokrenulo policijsko-sigurnosno akciju pod kodnim nazivom “Nekretnine” kako bi utvrdili identitet osoba koje mahom iz arapskih zemalja kupuju od općina hektare i hektare zemljišta radi gradnje građevinskih kompleksa, turističko-stambenih naselja. “ O Utvrđenim činjenicima i odgovarajućim operativnim podacima obavijestili smo Tužiteljstvo BiH, Poreznu upravu FBiH, Poreznu upravu RS-a, Poreznu upravu Disktrikta-Brčko… radi eventulanog poduzimanja daljenih mjera i radnji iz njihove nadležnosti” stoji u odgobvoru Ministarstva sigurnosti BiH. Služba za poslove sa strancima BiH, također kako su istaknuli ne raspolaže s podatakom, niti evidencijama.

Nemaju informaciju koja su pravobraniteljstva i koliki broj izdala dozvola za raspolaganje sa nekretninama u vlasništvu lokalne zajednice, niti koji su načelnici ili gradonačelnici dali svoju suglasnost na prodaju takve imovine.

Tko su vlasnici

Također nemaju niti podatke tko su novi vlasnici nekretnina iz kojih država oni dolaze i koliko su uopće tu nekretninu uopće platili. Spomenimo da su lani nakon provedene policijsko-sigurnosne akcije pod kodnim nazivom “Nekretnine” u kojoj je kontroliran način na koji su utemeljene tvrtke čiji su osnivači ili odgovorne osobe strani državljani iz Kuvajta, UAE, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, a koji u svom vlasništvu posjeduju nekretnine u BiH, utvrđeno je kako je njih 158 boravilo u BiH po osnovi viznog ili bezviznog režima, bez reguliranja boravišnog statusa u BiH, dok za njih 113 nije evidentirano da su uopće ulazili u BiH, piše Večernji.ba. Migracijski propisi Prema izvješću agencije Birn, koja se poziva na informacije iz Službe za poslove sa strancima, SIP-a i porezne uprave FBiH, utvrđeno je kako je manji broj njih prekršio migracijske propise glede duljine boravka izvan BiH tijekom odobrenog boravka, dok je u 58 tvrtki utvrđeno da su stranci zlouporabili pravo na privremeni boravak u BiH po osnovi izdane radne dozvole... Nakon što se nekima nije moglo pristupiti fizički, ostala je mogućnost da se nelegalno poslovanje tvrtki suzbije preko bankovnih računa. Iz Financijsko-informatičke agencije kažu da veliku ulogu ima registar računa, koji je tek nedavno zaživio u BiH. Svaka tvrtka prilikom otvaranja mora imati vrstu računa, ali i prijavljen glavni račun.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije