korisno je

Šetnja i gubljenje kilograma: Što će se dogoditi ako hodate samo 30 minuta dnevno?

hodanje
16.03.2021.
u 12:06

Napisali smo već puno puta, a ponovit ćemo još jednom - svaka fizička aktivnost je dobra aktivnost pa tako i hodanje. Dodavanje dodatnih koraka u dan može biti odlična pomoć - i mršavljenju i zdravlju.

Hodanje je aktivnost koja je posebno dobra za početnike. Lako je izvediva, štedi zglobove i vrlo vjerojatno vas neće dovesti do toga da brzo odustanete. A pitanje koje si postavljaju svi koji hodanjem žele izgubiti kilograme je - koliko moraju hodati da bi u tome uspjeli, piše Zadovoljna.hr. 

Brojka koja se često spominje u ovom kontekstu je 30 - 30 minuta hodanja dnevno dovoljno je za uspješno mršavljenje. U nastavku teksta odgovorit ćemo na pitanje koje su uistinu prednosti tih 30 minuta.

Prema riječima stručnjaka, hodanje 30 minuta dnevno može pomoći u mršavljenju. Šetnjom od 30 minuta može se, naime, sagorjeti od 150 do 200 kalorija, ovisno o čimbenicima poput vaše brzine i tjelesne težine. Neke od tih kalorija sigurno će dolaziti iz masti što je još bolja vijest ako stvarno želite vidjeti rezultate.

Ako u tih pola sata želite sagrojeti još više kalorija, ubrzajte tempo i šetnji dodajte promjene nagiba poput brda. Također, ubacite intervale, odnosno hodajte brzim tempom minutu, a zatim usporite na pola minute do 40 sekundi. Izmjene radite svih 30 minuta.

Među prijeko potrebne varijacije koje će vašem tijelu biti dodatni izazov spada i promjena uobičajene rute.

Ako osjetite da možete, pokušajte malo i potrčati što će biti velika pomoć kod gubitka kilograma. To ne mora biti duže od minute, a dovoljno će biti i da povremeno pokušate potrčati 15-ak sekundi i napravit ćete razliku.

Naime, varijacije su nužne ako ne želite zapeti s napretkom. To znači da trajanje šetnje od 30 minuta ne trebate nužno povećavati, ali unutar tih 30 minuta morate raditi izmjene kako biste došli do cilja.

Naše tijelo je naime pametan stroj koji se s vremenom navikne na izazove koje mu namećemo. Ako ih ne mijenjamo, i tijelo se prestaje mijenjati. Pojačavanje intenziteta, mijenjanje ruta i odlazak u brda dobre su promjene.

HODANJE JE AKTIVNOST KOJU MOŽETE ČESTO PRAKTICIRATI

Još jedna sjajna stvar kod hodanja je ta što se radi o aktivnosti niskog intenziteta zbog čega je možete često prakticirati. Za početak, krenite s tri do četiri šetnje tjedno, a za postizanje maskimalnih rezultata poželjno je da postepeno dođete do pet ili šest odlazaka u šetnu tjedno.

Barem dvije šetnje neka imaju ugrađene intervale. Ako se dogode dani u kojima ne možete odvojiti 30 minuta vremena za šetnju, pokušajte je razbiti u dvije ili tri kraće šetnje.

Nijedna šetnja nije prekratka. Imajte to na umu. Kao dodatni poticaj da ne odustanete u šetnje vodite ljubimce, članove obitelji, prijatelje...Ako imate malu bebu, gurajte kolica. To će stvoriti dodatni otpor i povećati gubitak kalorija.

U svakom slučaju, pola sata hodanja dnevno može biti izvrsna pomoć u procesu mršavljenja. Naravno, uravnotežena, zdava prehrana također je bitna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije