Doboj

Sestre Služavke Malog Isusa proslavile svoj jubilej

02.10.2022.
u 16:40

U Doboju dana, 01. listopada tekuće godine sestre SMI proslavile su svoj 80 godišnji jubilej pastoralnog rada u samostanu „Sv. male Terezije u župi Srca Isusova. Tom zgodom korisno je bilo prisjetiti se dolaska sestara u Doboj i suživot sa Dobojlijama. Središnje euharistijsko slavlje predslavio je preuzvišeni nadbiskup i Metropolita Vrhbosanski mons. dr. Tomo Vukšić u 11,00 sati u koncelebraciji sa 9 svećenika i redovnika, u nazočnosti oko 250 vjernika, i oko 24 redovnice SMI. koje su iz Zagreba došle sa vrhovnom glavaricmo s. Marijom Banić, te s. Ana Marija Kesten provincijalna glavarica u Sarajevu. Sve je na početku pozdravio veseo i razdragan zbog ovog veliko jubileja domaćin vlč. Jure Babić, župnik. 

    U propovijedi nadbisku Vukšić naglasio je svjedočanstvo sestra da svjedočeći poput Isusa vole sve ljude, što je posebno bitno za grad Doboj rekao je u propovijedi. „Tu su u Doboju osnovale redovičku kuću davne 1942. godine, 16. studnoga, pod zaštitom sv. Male Terezije, odmah su se počele brinuti za mlade, danas se birnu i uzdržavaju nekoliko starica. Danas cijela Katolička crkva proslavlja spomenda sv. Male Terezije. Ona i kršćanski sveci nude mnogo dobroga. Današnja svetkovina poziva nas da mislimo na malu dječicu posebno u ovome vremenu kad smo malene prilično zanemarili“, zavšrio je nadbiskup Vukšić. 

     Na akademiji koja se održala poslije sv. mise u hotelu „Park“., bili su još: načelnik grada Doboja Boris Jerinić, zamjenik gradonačelnika Slavko Kovačević, Dragan Čordaš ministar u RS, te predstavnici pravoslavne vjere i Islamske vjerske zajednice. O povijesnom hodu SMI govorila je s. M. Ljilja Marinčić gdje je naglasila: „da su prve sestre došle u Doboj njih četiri: u pratnji časne majke s. Manete Lučić, zamjenice s. Flavije Tomić, čim su stigle odmah su se nastalnile. U Doboju im je priređen svečani doček. Imale su na brizi u Doboju: poučavanje u glazbi gdje se iz dan u dan broj zainteresiranih za glabu povećavao, a znak je i to da da se nabavio i treći glasovir za vježbanke zainteresiranih za crkveno pjevanje.  Sestre su se brinule za žensku mladež i brigu za Malu školu. Tadašnji župnik Zvonimir Blažun zaželio je dobrodošlicu. Za smještaj ss. u Doboju pobrinuo se nekadašnji dobojski župnik preč. Petar Ajvazović. No, ipak su ss. SMI tri puta napuštale svoj samostan, nikada dobrovoljno uvijek pod prisilom. Godine 1943. dođoše problemi s vojskom koji su silom unišli i jedan dio „Hrvatsko katoličkog doma“ gdje su ss. privemeno stanovale. Dana 5. travnja 1945. morale su ss.  radi sigurnosti napustiti Dom sv. Terezije u Doboju, jer je vojska tad u sestarskoj kući otvorila privremenu bolnicu. Drugi boravaka ss. u Doboju prekinut je Domovinskim ratom u BiH. 1992. godine. Ovo izgnanstvo iz Doboja trajalo je punih 17 godina. U obnovljeni samosta ss su se uselile tek 2009. godine. Uz sve ove poteškoće ss. su doživjele i veliku poplavau 2014. godine kada su poplavljeni: Doboj, Maglaj i Žepče. U svemu ovome ss. imaju veliku podršku načelnika gada Doboja Borisa Jerinića. Poslije akademije bilo je družene uz domjenak u hotelu „Park“ gdje je bilo peko 100-njak osoba. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije