Proslavljen blagdan

Sestre klarise u Brestovsko, u BiH, došle prije 26 godina iz Splita

12.08.2015.
u 10:13

Blagdan sv. misu predslavio fra Lovro Gavran, provincijal FP Bosne Srebrene

Svetom misom koju je ispred samostana svete Klare u Brestovskom, pokraj Kiseljaka, jedinom samostanu ovog reda u BiH, uz sudjelovanje brojnih svećenika, predvodio fra Lovro Gavran, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, u Brestovskom je u utorak obilježen blagdan svete Klare, utemeljiteljice reda sestara klarisa.

Zajednica sestara

Klara se rodila 1193. godine u bogatoj plemićkoj obitelji u Asizu. Dok je njezina obitelj kovala planove kako je bogato udati i tako povećati obiteljsko bogatstvo, Klara im je pomrsila račune. Odlučila se biti redovnicom te je na Cvjetnicu 1211. godine pobjegla od kuće i pridružila se svetom Franji i njegovoj subraći. Za Klaru i njezine sljedbenice sv. Franjo osnovao je žensku granu franjevačkog reda koji je opstao i danas.

Klara je zajednicu sestara vodila pune 42 godine, u narodu je ostala zapamćena po tomu što je svoj rodni Asiz spasila od neprijatelja. Vjernici iz župe Brestovsko, ali i brojnih drugih župa središnje Bosne, vjeruju da su sljedbenice svete Klare u proteklom ratu učinile isto, od još većih stradanja i progona katoličkog puka spasile su Brestovsko i cijeli kraj. Naime, sestre klarise samostan u Brestovskom, koji je bio na samoj crti obrane prema položajima Armije BiH od kojeg ga je dijelilo tek nekoliko stotina metara, nisu napustile ni u ratu.

Hodočašće sv. Klari

Pa čak ni kad je samostan zapaljen u lipnju 1993. godine. U pomoć sestrama klarisama pritekli su vatrogasci iz Kiseljaka i Kreševa koji su velikom požrtvovnošću uspjeli ugasiti požar dok je Marko Vujica, brat jedne od sestara, izlažući se životnoj opasnosti od snajperista, uspio spriječiti širenje požara s krova samostana. Klarise su dakle sa svojim pukom ostale i dijelile tešku ratnu svakodnevicu izlažući se i same pogibelji. Jedan je to od brojnih razloga zbog kojih sestre klarise imaju posebno mjesto u srcima mnogih vjernika koji na blagdan sv. Klare rado dolaze u Brestovsko, a mnogi od njih i pješiće, hodočasteći sv. Klari. Zajedno s vjernicima sestre klarise za proslavu blagdana svoje zaštitnice pripremale su se misama devetnicama, odnosno trodnevnicama.

Ostatak godine klarise žive tihim i samozatajnim načinom života, u strogoj klauzuri. Veći dio dana provode u molitvi. No, uvijek nađu vremena za razgovor s vjernicima, zajedničku molitvu te u današnjem vremenu toliko potrebne riječi ohrabrenja.

Uz molitvu koja im je na prvom mjestu, klarise svakodnevno obavljaju i niz poslova, rade u vrtu, obavljaju kućanske i administrativne poslove, a među rijetkima su koje peku hostije. Od tog posla se, kažu, uzdržavaju. Hostije koje su ispekle sestre klarise u Brestovskom blagovali su vjernici na misi koju je početkom lipnja u Sarajevu predvodio poglavar Katoličke crkve papa Franjo.

U samostanu u Brestovskom trenutačno je smješteno osam sestara klarisa. Ondje su došle iz Splita prije 26 godina, odlukom tadašnjeg provincijala FP Bosne Srebrene pokojnog fra Luke Markešića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?