23. MEDITERAN FILM FESTIVAL

Sestre Čuljak: 
‘Hvala vam 
što nas niste zaboravili’

24.08.2018.
u 09:00

- Hvala vam što nas niste zaboravili nakon toliko godina - poručile su sestre Šima i Draženka Čuljak nakon hercegovačke premijere filma “Sestre” na otvaranju 19. Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu. Dokumentarni film “Sestre” privukao je više od tisuću gledatelja na Festivalski trg u središtu Širokog Brijega, koji su tako potvrdili kako je taj grad još jedno filmsko središte Bosne i Hercegovine.

Zdenko Jurilj, redatelj filma, rekao je kako nije riječ o klasičnoj dokumentarističkoj rekonstrukciji događaja.

- Ovo je naš pogled na život sestara, naš prikaz psihologije tih sedam dana, koje su one provele zatočene u provaliji te zime - rekao je Jurilj istaknuvši kako film već ima brojne pozive na svjetske festivale.
Sestre Čuljak poručile su kako je večer u Širokom Brijegu bila emotivnija od sarajevske premijere.

Tomislav Topić, direktor Festivala, rekao je kako je zbog ovog filma pokazano najveće zanimanje publike.

- Trudimo se napraviti domaći film. Jedini smo iz BiH koji su ove godine imali dokumentarni film u glavnom programu SFF-a. Ponosni smo što smo stvorili kinematografiju u Širokom Brijegu - rekao je Topić. 

Tomislav Ruk, uime HT Eroneta, glavnog sponzora Festivala, rekao je kako je tvrtka opet s radošću i ponosom pokrovitelj festivala “koji više nije čudo, nego tradicija”. Istaknuo je kako su ponosni na projekt platforme za glasovanje publike te nagrađivanje gledatelja kao filmskih kritičara. 

Robert Bubalo, producent Festivala, rekao je kako ova priča traje 19 godina i da je Festival napravio novu jezgru kinematografije koja raste u Širokom Brijegu i Hercegovini.

- Ono što je jako bitno je da ovaj festival, uz komercijalne sponzore i strane vlade, podržavaju državne institucije i fondacije, bitno je da se novac ulaže u projekte koji rastu. Prepoznao nas je i HBO otkrivši ovdje rasadnik talenata. Mediteran je rasadnik kultura i to se ovdje vidi - rekao je Bubalo. 

Na otvaranju 19. po redu festivala prikazan je i film “Moja sućut”, nastao u radionici MFF škole, koji, kako su istaknuli Lucy Eagleson Ribich i Luke Grigg, voditelji filmskih radionica, donosi “pravu hercegovačku priču smještenu u okvire crne komedije”. Ove godine su, kako su istaknuli, napravili veliki korak naprijed.

Grigg je rekao kako je bio ponosan raditi s ovim mladim ljudima, istaknuvši kako je riječ o divnoj mladosti. 

Priču su snimala djeca iz SAD-a, Slovenije, Hrvatske i BiH, a projekt filmske radionice podržalo je američko Veleposlanstvo u BiH. 

Holly Zardus, atašeica za kulturu i obrazovanje Veleposlanstva SAD-a u BiH, istaknula je kako joj je zadovoljstvo što je prisutne mogla pozdraviti uime SAD-a te da je, iako je kratko u BiH, već dovoljno čula o kvaliteti MFF-a i filmske škole. 

- Već sam čula jako dobre stvari o MFF-u i izvrsnom poslu koji radite. Stoga mi je jako drago što i ove godine ponovno sponzoriramo ovaj hvalevrijedan rad, kao i energiju koju MFF ulaže kako bi zainteresirao mlade ljude za filmsku industriju.

Želim sve najbolje budućim filmski stvaraocima uz želju da ostvare karijeru u filmskoj industriji - rekla je Zardus. 

U programu u konkurenciji prve festivalske večeri prikazani su španjolski dokumentarac “Borba s bikovima” redatelja Jaimea Alekosa i film “Babilon ljubavi moja” talijanskog redatelja Pierpaola Verdacchija. 
Prvog dana festivala prikazano je i osam remek-djela bh. kinematografije, koja su u vremenu u kojem su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Riječ je o suradnji MFF-a s Filmskim centrom Sarajevo u sklopu akcije “Sačuvaj filmsko blago BiH”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?