PRIPAZITE

Šest stvari: Što nikako ne smije raditi ako vam je nestalo struje u domu

nestanak struje
Shutterstock
21.06.2024.
u 16:17

Neke stvari mogu biti opasne...

Nestanak struje u domu može nas iznenaditi i poremetiti nam rutinu, ali i obično budemo prisiljeni na neka privremena rješenja dok se struja ne vrati. No, pritom često radimo i neke pogreške koje mogu ugroziti našu sigurnost, piše Bob Vila. 

Radi sigurnosti vas i vaših ukućana, ali i kako biste spriječili mogućnost štete te si olakšali situaciju dok se struja ne vrati, kada u vašem domu nestane struje nikada nemojte raditi ove stvari

1. Korištenje svijeća: Paljenje svijeća kada nestane struje čini se kao klasično rješenje, ali to nikako nije najsigurnija opcija. Djeca ili kućni ljubimci lako mogu srušiti svijeću i nikada ne biste smjeli ostaviti svijeću bez nadzora kada idete iz sobe u sobu. Pripazite i kada rukujete s držačima svijeća koji mogu postati vrlo vrući pustite li da svijeća gori predugo. Umjesto svijeća, bolje rješenje bit će da na određena mjesta u domu gdje vam je svjetlo najpotrebnije stavite ručne svjetiljke na baterije te povremeno provjerite rade li.

2. Ostavljanje većih kućanskih aparata uključenih u struju: Čim nestane električne energije, isključite iz struje sve veće aparate u domu, poput televizora, računala i sličnih aparata, a manje možete samo ugasiti, poput lampi i radija. To je bitno napraviti jer ostanu li svi aparati uključeni, kada se struja vrati, može doći do strujnog udara koji će spržiti elektroničke naprave ili preopteretiti strujni krug vašega doma.

3. Prečesto otvaranje hladnjaka ili zamrzivača: Ako tijekom nestanka struje ne otvarate hladnjak ili zamrzivač, hladan zrak će ostati unutra i spriječiti da se namirnice pokvare. Štoviše, neotvoren hladnjak može održavati odgovarajuću temperaturu barem četiri sata, a u dobrom zamrzivaču namirnice mogu biti sigurne i do dva dana. Ako do nestanka struje dođe kada je vani vruće, preporučuje se staviti prekrivač na hladnjak i zamrzivač koji će poslužiti kao dodatni sloj izolacije.

4. Dopuštanje da se slavine previše ohlade: Ako nestane struje tijekom zime, postoji opasnost da se voda u slavinama zamrzne, što može dovesti do pucanja slavina. Dok su one u novijim i renoviranim kućama vrlo vjerojatno pravilno izolirane, u starijim kućama dobro je provjeriti slavine u podrumu, garaži te vanjski vodovod. Ako nisu izolirane omotajte ih u izolacijsku pjenu, stare prekrivače ili ručnike te ostavite da voda lagano curi kako biste smanjili rizik od smrzavanja.

5. Korištenje previše vode odjednom: Kod dužeg nestanka struje, toplu vodu treba trošiti umjereno jer može doći do njenog pomanjkanja. Stoga, kako u vašem domu ne bi ponestalo vode, budite štedljiviji s vodom kada se tuširate i puštate vodu u WC školjku.

6. Pretjerano korištenje mobitela: Kako biste skratili dosadu dok nema struje, možda ćete i posegnuti za mobitelom kako biste surfali internetom ili igrali igricu, ali pripazite da ne pretjerate i da vam se na mobitelu ne potroši baterija. A u ovakvoj situaciji svakako je dobro uz sebe imati mobitel s punom baterijom u slučaju da morate obaviti hitan poziv. Kako biste dodatno sačuvali bateriju, isključite sve aplikacije koje trenutačno ne koristite.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije