Tužiteljstvo BiH

Sedmorica Srba optužena za ratne zločine u Bosni, među žrtvama i 11 djece

Tužiteljstvo BiH
06.10.2016.
u 13:03

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu za ratni zločin protiv sedam bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koji su optuženi za ubojstvo više od pedeset osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i jedanaestoro djece.

Optuženi su Radomir Pantić (52), Blagoje Vojvodić (54), Branko Jolović (59), Milomir Milošević (55), Nenad Vukotić (56), Nikola Lošić (51) i Čedo Bogičević (45)

Svi su bili pripadnici vojske bosanskih Srba, a u proljeće 1992. godine sudjelovali su u kampanji entičkog čišćenja u istočnoj Bosni i u zločinu počinjenom u selu Zaklopača, u općini Milići, nedaleko Srebrenice.

To selo napadnuto je 16. svibnja 1992. i pritom je ubijeno najmanje 57 mještana. Svi su bili civili, a u napadu su pojedinačno i u manjim skupinama redom likvidirani i starci, žene i djeca. 

Kako je utvrđeno naknadnom istragom ubijeno je jedanaestoro djece starosti od četiri do dvanaest godina.

Sedmoricu optuženika optužnica tereti da su izravno sudjelovali u tim ubojstvima.

Za žrtvama ubijenim u Zaklopači tragalo se duže od deset godina, a masovna grobnica u kojoj je bila skrivena većina tijela pronađena je tek 2004. godine.

Tamo su pronađeni posmrtni ostaci ukupno 54 žrtve, no pretpostavlja se da je ubijenih bilo još, a za dokazima o drugim ubijenima još se traga.

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako je ovo jedan od najtežih slučajeva ratnih zločina počinjenih u istočnoj Bosni što je zahtijevalo dugotrajnu i složenu istragu jer je većina potencijalnih svjedoka napustila BiH i nikada se nije vratila u zemlju.

Na suđenju koje se očekuje tužiteljstvo kani izvesti 110 svjedoka optužnice te više od tisuću materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?