Moć tjelovježbe

Sedam razloga zašto je i 5 minuta trčanja dovoljno da si promijenite život!

trcanje
09.02.2016.
u 17:05

Trčanje mnogi doživljavaju kao aktivnost za koju su potrebne određene fizičke predispozicije misleći pri tome da će od trčanja imati koristi samo ako redovito trče po nekoliko kilometara.

No, istina je da i 5 minuta trčanja dnevno može bitno pridonijeti vašem zdravlju i kondiciji. Ovo je 7 razloga zbog kojih je i samo pet minuta trčanja dnevno dovoljno da pucate od zdravlje, piše Zadovoljna. 

1. Mozak će vam bolje raditi

Tjelovježba ubrzava otkucaje srca i povećava protok krvi koja tijelo opskrbljuje kisikom što pogoduje i boljem radu mozga. Znanstveno je dokazano da kraće aerobne vježbe, poput trčanja, poboljšava moždane funkcije, zdravo razlučivanje i kardiovaskularno zdravlje. Pet minuta trčanja svaki dan povoljno će utjecati i na hipokampus, dio mozga kojeg pogađa Alzheimerova bolest, što znači da se smanjuje i rizik od ove bolesti. 

2. Bit ćete bolje raspoloženi

Kada svaki dan trčite zadovoljniji ste sobom jer znate da ste svaki dan napravili nešto dobro za sebe i da ste postigli neki uspjeh. Istraživanja su pokazala da trčanje povećava proizvodnju endokanabinoida, kemijskih supstanci u mozgu povezanih s osjećajem ugode i užitka. Trčite li svakodnevno pet minuta pucat ćete od pozitive i bolje ćete reagirati u stresnim situacijama. 

3. Bolje ćete spavati

Trčite li svaki jutro uvelike ćete poboljšati kvalitetu sna, odnosno bolje ćete spavati, dokazalo je istraživanje. A bolji san pratit će i bolje raspoloženje i koncentracija tijekom dana, a bit ćete i manje umorni tijekom dana. No i večernje trčanje može poboljšati spavanje što se događa jer nakon trčanja temperatura tijela, koja je tijekom aktivnosti porasla, opet padne te lakše utonemo u san. 

4. Snizit ćete visoki krvni tlak

Trčanje može uzrokovati privremeno povišenje krvnog tlaka, ali sveukupno ono djeluje baš suprotno – pogoduje snižavanju krvnog tlaka, kolesterola i rizika od dijabetesa. Iste te beneficije koje dobivate od pet minuta trčanja dnevno može vam pružiti i 15 minuta brzo hodanja. 

5. Bit ćete pod manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti

Trčite li svaki dan, barem na 5 minuta, rizik od kardiovaskularnih bolesti možete smanjiti skoro za pola. Kod osoba koje redovito trče postoji manji rizik od smrti za čak 30 posto od bilo kojeg uzroka te 45 posto manji rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima. 

6. Produžit ćete si život za 3 godine

Osobe koje redovito vježbaju u prosjeku žive tri godine duže od osoba koje ne vježbaju, odnosno koje većinu dana provedu sjedeći. A tri godine života možete si dodati i sa samo pet minuta trčanja svaki dan.

7. Imat ćete ljepšu i zategnutiju kožu

Kako se trčanjem poboljšava cirkulacija, istovremeno će vam i koža izgledati ljepše i zdravije jer će biti bolje prokrvavljena. Osim toga, trčanjem ćete poboljšati tonus kože tijela pa će ona biti zategnutija, a time i izgledati mlađe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije