Žestoko otvoreno pismo

SDS pred novim raskolom, Tadić zatražio izvanredne izbore uoči Glavnog odbora

27.06.2017.
u 09:00

Ugledni visoki dužnosnik Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjen Tadić zatražio je hitno raspisivanje unutarstranačkih izbora, što je nagovijestilo novi raskol u toj vladajućoj stranci u kojoj je razlaz s vodstvom nedavno praktično obznanio i Dragan Mektić, piše Večernji list BiH.

Istodobno, predsjednik te stranke Vukota Govedarica nije odbacio prigovore koje je uputio Tadić, ali je njegov javni istup ipak ocijenio neozbiljnim. 
“Stranka s trenutačnim vodstvom i politikom, koji su pod utjecajem lešinara koji je okružuju, ide k nestanku”, naveo je u dramatičnom pismu Tadić koji je i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Tadić je ranije pismom uzdrmao SDS kada je nedugo poslije kraha stranke na lokalnim izborima održanim u listopadu prošle godine uputio pismo u kojem je iznio svoje viđenje uzroka poraza i stanja u stranci. U drugom pismu je predložio niz hitnih poteza koji bi, prema mišljenju mnoštva članova stranke, možda mogli zaustaviti raspad stranke i pomoći joj oporaviti se.

Diskvalificiranje

“Upravo završeni unutarstranački izbori nisu riješili ni jedan problem stranke. Oni su obavljeni po utabanim stazama lobiranja, diskvalificiranja drukčijeg mišljenja, ogorčene želje da se pojedinci bez dovoljne kvalitete domognu što viših pozicije u stranci. Sve što ste radili proteklih osam mjeseci, nažalost, ne samo da nije vratilo povjerenje stranci i obnovilo njezinu vezu s narodom nego je, o čemu postoje izvješća iz svih dijelova RS-a, udaljilo stranku od njezina članstva koje je u najvećoj mjeri bilo isključeno iz unutarstranačkoga izbornog procesa”, tvrdi Tadić. Zbog toga je predložio da se na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora donese odluka o sazivanju izvanredne Skupštine SDS-a koja bi organizirala izbore po načelu “jedan član - jedan glas”. Pri tome je ustvrdio da se stranka nalazi pod nadzorom “tajkuna, dijelova bivših službi sigurnosti, lokalnih političkih bandi, zaslijepljenih karijerista, a odnedavno i stranaca”.

Vratite SDS narodu

“Tamna strana stranke pokušat će potkupiti i neposredno izabrane dužnosnike. Pozivam vas da spasite stranku od takvih opskurnih likova i vratite je narodu. Bez obnavljanja te veze nema budućnosti SDS-a”, napisao je u otvorenom pismu Ognjen Tadić. Odgovorio mu je predsjednik stranke Vukota Govedarica kazavši kako se iskreni ljudi ne dopisuju u medijima. “Za razliku od njega, ja o unutarstranačkim stvarima, kao ozbiljan čovjek, ne raspravljam u javnosti. Pozvat ću ga na sjednicu Glavnog odbora kako bi dodatno obrazložio sve svoje navode”, rekao je Govedarica i dodao da bi sjednica Glavnog odbora SDS-a trebalo biti održana u sljedećih tjedan dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?