pozivi na referendum

SDS pozvao SNSD da ispuni obećanje o otcjepljenju RS

poziv rs
N1
29.12.2016.
u 21:43

"Pozivam gospodina Dodika da sazove svečanu sjednicu 9. siječnja, neka raspiše referenduma, mi ćemo ga podržati", kazala je Pandurević.

Na kraju godine se ponavlja gradivo. Republika Srpska raspisat će referendum o otcjepljenju, ponovno najavljuje Milorad Dodik. Oštre kritike ne izostaju iz Sarajeva. No, ideja o otcjepljenju još nije službena u institucijama Republike Srpske, nego se o tome govori u dokumentima SNSD-a. Zbog toga mnogi sumnjaju u ozbiljnost te namjere, javlja N1.

Vidi li Milorad Dodik sebe 2018. godine kao predsjednika neovisne Republike Srpske ili je to samo način političke ucjene i pribavljanja predizbornih bodova? 2017. trebala bi biti ključna. Tada bi se SNSD mogao pridružiti nekim secesionističkim snagama, poput onih u Kataloniji, gdje je u predizbornoj kampanji također spomenut novi referendum 2017. Iste godine mogao bi biti ponovljen i referendum o odvajanju Škotske. Vremena nema mnogo, Dodik je sam sebi dao malo vremena. Naime, u Deklaraciji SNSD-a precizno je navedeno nekoliko koraka do referenduma o statusu Republike Srpske.

Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija RS u skladu s Aneksom 4, Narodna skupština treba tijekom 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu Republike Srpske.

U skladu s rezultatima referenduma, stoji u Deklaraciji, Republika Srpske će Federaciji BiH predložiti mirno razdruživanje i istovremeno međusobno priznavanje. Nakon toga bi ove, sada samostalne države, stvorile Uniju država Bosne i Hercegovine. Tada bi Republika Srpska tražila pristupanje Europskoj uniji.

"Dodik je rekao da RS nema nikakvih problema s Daytonskom BiH. Ako čujemo iz Sarajeva da je RS nepoželjna i opasnija od svake vrste ekstremizma, onda i ja pitam kakav je status RS", ističe Nikola Špirić.

Dodikove prijetnje otcjepljenjem Republike Srpske možda zvuče hrabro, ali je pitanje koliko su te prijetnje ozbiljne? Naime, ta ideja zaista postoji, ali samo u dokumentima Dodikove stranke, SNSD. Niti u jednom dokumentu instituacija Republike Srpske ne pominje se mogućnost otcjepljenja RS od BiH. Čak je i ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov rekao da je to ideja jedna stranke, a ne vlasti Republike Srpske.

A ta ideja nije realna za oporbeni SDS. Aleksandra Pandurević otišla je korak dalje i pozvala Milorada Dodika da dokaže ozbiljnu namjeru.

"Pozivam gospodina Dodika da sazove svečanu sjednicu 9. siječnja, neka raspiše referenduma, mi ćemo ga podržati", kazala je Pandurević.

Ipak, malo tko vjeruje da će se referendum o otcjepljenju iduće godine naći u nekom službenom dokumentu Vlade Republike Srpske ili Skupštine. 

"Obzirom da iduća godine nije izborna, ne vjerujem da će to biti uskoro. Ne znam što će se dogoditi kada uđemo u 2018. godinu", dodao je ministar Mirko Šarović.

"Koliko je predsjednik Dodik ozbiljan u najavljivanju novih referenduma, dovoljno govori da rezultate ovog još nije objavio. Sve je to zarad nekih novih kampanja i bodova. Nema tu nikakve ozbiljnosti", mišljenja je ministar Igor Crnadak.

Iz Sarajave je više puta ponovljeno da nikakve prekompozicije niti secesije neće biti dozvoljene.

"Neće doći do povrede suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Tko god smastra da može to raditi, vara se. Nadam se da nećemo doći do te situacije da se time bavimo", poručio je zastupnik Šefik Džaferović, prenosi N1. 

Upitno je i koliko međunarodna zajednica shvaća ozbiljno prijetnje Milorada Dodika otcjepljenjem Republike Srpske. Do sada su takve najave blago osuđivanje, kroz priopćenja OHR-a i Američkog veleposlanstva, koji su ga pozivali da poštuje Ustav i integritet Bosne i Hercegovine. Sve vrijeme, lider SNSD-a uspijeva biti glavna tema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije