Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

SDP želi na sve načine zadržati ekskluzivitet na izbor Srba u HNŽ-u

27. travnja 2019. u 08:00 0 komentara 199 prikaza

Zastupnici SDP-a u Skupštini HNŽ-a jučer su prilično bezuspješno pokušali opovrgnuti činjenice kako zajedno sa SDA-om blokiraju završetak procesa konstituiranja vlasti u ovoj županiji.

Nisu dali odgovore

SDP, koji je navodno oporbena stranka, jučer je izrazio zabrinutost za funkcioniranje vlasti u ovoj županiji ako bi Zora Dujmović iz HDZ-a BiH bila izabrana za zamjenika predsjedatelja Skupštine iz reda srpskog naroda. Zastupnica Vesna Saradžić, koja je ranije bila na mjestu zamjenice predsjedatelja Skupštine iz reda Srba, iako je SDP bio i tada u oporbi, smatra kako je stvarni cilj HDZ-a BiH ovladati mehanizmom koji omogućava pozicija dopredsjedatelja Skupštine.

- Izborom zastupnice HDZ-a BiH Zore Dujmović ta bi stranaka u rukovodstvu Skupštine imala dva člana i apsolutnu dominaciju u rukovođenju Skupštinom, što bi bilo pogubno za normalno funkcioniranje vlasti u ovoj županiji. U svakom trenutku mogli bi proglasiti neki zakon ili akt od vitalnog interesa, što je kraj nekog demokratskog rukovođenja rada Skupštine – zaključila je Saradžić. Odakle iznenadna briga oporbenog SDP-a za funkcioniranje vlasti, nije poznato. - Očekujemo da HDZ BiH odustane od suludoga plana koji ne može objasniti u javnosti kada je u pitanju konstituiranje rukovodstva Skupštine - poručio je zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević. Ipak, zastupnici SDP-a jučer nisu dali odgovore na pitanje zašto žele uzeti pozicije koje pripadaju vladajućim strankama, a istodobno se predstavljaju kao oporbena stranka.

Manipulacija pozicijama

Iz HDZ-a BiH jučer su poručili kako su poruke zastupnika SDP-a samo dokaz izostanka argumenata za ono što rade, a to je dovođenje županije u opasnost od prekida normalnog funkcioniranja. - Jasno je kako SDP, u suradnji sa SDA-om, želi nastaviti manipulirati pozicijama koje pripadaju srpskom narodu u HNŽ-u. Oni trebaju znati kako mi imamo 15 zastupnika u Skupštini i ne treba nam još jedan zamjenik predsjedatelja kako bismo zaustavljali bilo kakve procese. To možemo raditi i bez toga. Nijedna odluka ne može se donijeti bez nas i to svima treba biti jasno. Pozicije koje pripadaju strankama u vlasti ovog puta zaista će pripasti onima koji su u vlasti, a ne i onima koji su u oporbi. SDP nema ekskluzivno pravo na izbor predstavnika Srba u HNŽ-u.

Tek sada se vidi da iza toga stoji bošnjačka SDA-SDP koalicija i javnosti je to tek sada jasno - rekli su nam jučer u HDZ-u BiH. Komentar na iznesene stavove tražili smo i od predsjednika SDP-a BiH HNŽ-a Zorana Mikulića, ali on nije odgovarao na naše pozive. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.