Analitičari

SDP-ovci ne odbijaju fotelje i ne shvaćaju da im je Možemo! najveća konkurencija

tomašević
20.06.2021.
u 09:30

Iako je SDP-u prije neki dan u Skupštini Primorsko-goranske županije nedostajao samo jedan glas do većine i premda je platforma Možemo!, na čije je ruke župan Zlatko Komadina i računao, osvojila u toj županiji dva mandata, do konstituiranja ipak nije došlo. Platforma Možemo! nije podržala Komadinu čime je konstituiranje Skupštine odgođeno, iako su na nju u SDP-u računali, pogotovo nakon što su oni podržali Tomislava Tomaševića u Zagrebu, ušli s Možemo! u klasičnu koaliciju i dobili mjesto šefa Skupštine za Joška Klisovića.

Potez Možemo! u Primorsko-goranskoj županiji u SDP-u su okarakterizirali kao nepoštivanje dogovora, a kako se u iduća dva tjedna treba održati i konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Rijeke, gdje SDP također računa na potporu Možemo!, u Partiji sada pušu i na hladno i tvrde da s oprezom gledaju što bi se moglo dogoditi i u gradu.

Neformalni dogovor

Večernjakov izvor iz riječkog SDP-a kaže da razgovori s Možemo! još traju, ali i da ne idu baš glatko. U Možemo! pak tvrde da je to daleko od istine, da se zna da potpora Možemo! u Rijeci SDP-u nije upitna, ali i da je otprije bilo jasno da Možemo! ne namjerava u prvom pokušaju dati potporu Komadini, što su i javno komunicirali.

Kažu i kako ne vjeruju da će Možemo! biti razlog ako konstituiranje Skupštine ne prođe i da će oni potporu Komadini dati, ako ne idući put, onda pri zadnjem pokušaju konstituiranja. U SDP-u na sve poručuju da se Možemo! u cijeloj priči nije ponijelo korektno s obzirom na, kažu, neformalni dogovor između šefova SDP-a Peđe Grbina i šefa Možemo! Tomislava Tomaševića da si dvije opcije pomognu gdje god je to potrebno. Da je takav nepisani dogovor postojao tvrdi nam više članova vodstva SDP-a.

– Možemo! se ponijelo apsolutno nekorektno. Trebali smo se podržati gdje god je to potrebno. Oni nas u Skupštini u Primorsko-goranskoj županiji, ali i u Rijeci i Varaždinu što su i poštovali, a mi njih u Zagrebu, Pazinu… Sad više nisam siguran – kaže jedan član vodstva SDP-a.

Naš drugi izvor iz Predsjedništva SDP-a kaže kako se priča na terenu da je nakon dogovora iz centrale Možemo! otišla depeša kako sa SDP-om ne treba koalirati apriorno, što iščitavaju kao poruku Možemo! da prije sklapanja koalicije svi moraju doći “gazdi” Tomaševiću na dogovor. Dodaje kako se Možemo! i dalje olako shvaća i da Možemo! očito želi to promijeniti, ali i da sami SDP-ovci još nisu shvatili da postoje samo upravo zato što je još puno ljudi koji ne shvaćaju Možemo! ozbiljno.

– Međutim, onog trenutka kada Možemo! otkloni te sumnje u sebe, odnosno ako dokaže i pokaže da je ozbiljna politička snaga, SDP će nestati i to moramo što prije osvijestiti – kaže izvor iz vrha SDP-a.

Pojas za spašavanje

Da je SDP uletio u zamku po pitanju svog odnosa s Možemo! smatra i politički analitičar Tomislav Stipić. To se, drži, dogodilo prije svega zbog njihova katastrofalnog rezultata u Zagrebu zbog kojeg činjenicu da su u vladajućoj većini smatraju malom pobjedom. SDP je, kaže, u jednom tjesnacu u kojem se našao radi konstantnih unutarstranačkih ratova i zbog vlastite krize identiteta. Paralelno se na lijevom spektru dogodilo Možemo! s kojima se sada vezuju da ne propadnu.

– To je tipični sindrom pojasa za spašavanje, ali moraju znati da ako ulaze u koaliciju s razbijenom vojskom, onda od toga nema koristi – kaže Stipić, koji je uvjeren i da će Možemo! učiniti sve da od SDP-a ostane što manje u iduće četiri godine i da SDP i dalje ne shvaća da mu je Možemo! najveća konkurencija. Zato su ih, napominje Stipić, i uvukli u vlast dajući im mjesto šefa Skupštine u Zagrebu, svjesni da esencija SDP-a funkcionira na bazi fotelja i da nema šanse da ih odbiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije