NASTAVAK SJEDNICE PARLAMENTA

SDP je protiv vraćanja naknada svim invalidima

'invalidi'
''
05.06.2014.
u 09:31

Porez na dobitke plaća se po stopi od 10% na dobitke iznad 50 KM

Dio sredstava koja budu uplaćena za igre na sreću ubuduće će biti izdvajan za financiranje programa i projekata udruga građana i humanitarnih organizacija koji se odnose, između ostalog, na liječenje djece i mladih osoba kojima je potrebna medicinska pomoć izvan BiH, zatim na zaštitu prava djece žrtava zlostavljanja, pedofilije i prosjačenja, na potrebe osoba s invaliditetom, borbu protiv droga i ovisnosti, na smještaj žrtava torture i nasilja te na rad javnih kuhinja. Za te namjene je predviđeno izdvajanje 50 posto mjesečne naknade od priređivanja klasičnih lutrijskih igara na sreću te po 50 posto od naknada za priređivanja igara na sreću u kasinima, igara klađenja, igara na sreću na automatima i putem interneta, kao i pet posto od ukupnog iznosa mjesečne naknade koju uplati priređivač.

Naime, Zastupnički dom Parlamenta FBiH je na jučerašnjoj sjednici usvojio prijedlog novog federalnog zakona o igrama na sreću, a da bi isti zaživio potrebno je da dobije većinu glasova i u Domu naroda. Predlagač zakona je Vlada FBiH koja je propisala da prihodi ostvareni po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću pripadaju Federaciji. Resorno federalno ministarstvo će novac koji uplati priređivač voditi na posebnom transakcijskom računu za prikupljanje prihoda od igara na sreću. Porez na dobitke plaća se po stopi od deset posto na dobitke iznad 50 KM pa do 10.000 KM, a po stopi od 15 posto na dobitke iznad 10.000 KM. Ovaj zakon ne tretira kao igre na sreću zabavne igre (na računalima, igraćim konzolama, simulatorima, automatima za videoigre, fliperima, bilijarima i drugim sličnim automatima koji se stavljaju u pogon pomoću kovanog novca, žetona ili uz naplatu, a u kojima igrač ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima ili pravima).

Zastupnički dom Parlamenta FBiH odobrio je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH. Žučna rasprava se vodila o nacrtu zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba s invaliditetom u kojem se neratnim invalidima omogućava vraćanje prava koja su im uzeta jer od prije pet godina, pravo na naknadu imaju samo oni čiji je stupanj invalidnosti 90 i 100%. Federalni ministar za rad i socijalnu politiku Vjekoslav Čamber je kazao da se ovim zakonom ne predviđaju nova financijska sredstva, ali šef Kluba SDA Ismet Osmanović i zastupnica te stranke Melika Mahmutbegović kazali su kako je nemoguće uvesti nove korisnike, onima koji su stekli prava ne smanjivati primanja, a pri tome da nisu potrebna dodatna sredstva. Zastupnici SDP-a kazali su da ne podržavaju ovaj zakon.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?