zajedničko priopćenje

SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka: Idemo zajedno raditi!

Trojka
Fena
28.04.2023.
u 19:56

Iz SDP-a BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke pozivaju novu Vladu FBIH da se fokusira na ključne izazove pred kojima se nalazi Federacije BiH i sanovom energijom i vizijom započnu reformski proces koji će poboljšati kvalitetu života svih građana.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka pozdravili su u zajedničkom priopćenju imenovanje Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, te ocijenili kako je završena višegodišnja blokada funkcioniranja vlasti na ovoj razini. 

- Pozdravljamo izbor Vlade Federacije BiH na čelu s Nerminom Nikšićem čime je završena višegodišnja blokada funkcioniranja Federacije BiH. Nova Vlada FBiH je odraz demokratske volje građana, ima natpolovičnu podršku u oba doma Parlamenta Federacije i jasnu većinsku podršku građana. Vjerujemo da će ovo biti Vlada svih građana, da će jednako zastupati prava i interese svih, uključujući i one koji nisu glasovali za neku od stranaka koje danas čine parlamentarnu većinu. Zajednički rad i vlasti i oporbe za ukupnu dobrobit društva i građana glavne su odlike zrelih demokratskih društava - navodi se u priopćenju Trojke.

Iz SDP-a BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke pozivaju novu Vladu FBIH da se fokusira na ključne izazove pred kojima se nalazi Federacije BiH i sanovom energijom i vizijom započnu reformski proces koji će poboljšati kvalitetu života svih građana.

- Iz ekspozea premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića jasno su naznačene osnovne smjernice i zadaci koji se nalaze pred novom Vladom FBiH. Nakon četverogodišnjeg tehničkog mandata prethodne Vlade i potpunog zaustavljanja svih reformskih procesa, očekujemo da će nova Vlada FBiH i nova parlamentarna većina imati i hrabrosti i viziju kako unaprijediti sve aspekte rada institucija FBiH, da će posebno biti fokusirana na provedbu neophodnih ekonomskih reformi, razvoj gospodarstva, nove investicije, nova radna mjesta, povećanje životnog standarda, jačanje vladavine prava i vraćanje transparentnosti i pravičnosti u sve društvene procese. Od kadrova koje su stranke Trojke predložile u novu Vladu Federacije zahtijevamo predan rad i posvećenost, bit ćemo njihova podrška ali ćemo inzistirati na provođenju mjera i politika koje su dogovorene i o kojima smo čuli iz ekspozea premijera Nikšića. Idemo zajedno raditi, kada i ako bude potrebe, nećemo se sustezati da konstruktivno kritiziramo - dodaje se u prioćenju.

Iz Trojke ponavljaju poziv svim političkim akterima da zajednički rade u narednih 12 mjeseci na iznalasku najboljih rješenja kako bi se svaka vrsta blokade i zastoja u radu institucija prevenirala.

- Nametnuta rješenja visokog predstavnika koja na snagu stupaju sljedeće godine onemogućuju dugoročne blokade u formiranju vlasti u FBiH. Pa ipak, pozivamo sve političke aktere da zajednički radimo na iznalasku još boljih rješenja. Za izmjene Ustava neophodna je dvotrećinska parlamentarna većina, a vjerujemo da su razgovori i zajednički iznalazak rješenja najbolji put - navodi se u zajedničkom priopćenju stranaka Trojke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?