Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

SDA koči da bolnice u Sarajevu, Mostaru, i Tuzli dobiju po 70 mil. KM

04. lipnja 2021. u 10:58 0 komentara 424 prikaza

Slično kao s ucjenom oko popuštanja mjera za ulazak stranaca uvjetovanjem ukidanja viza za državljane Saudijske Arabije, koje mimo svih procedura i sporazuma potpisanih s Europskom unijom pokušava ishoditi šefica bh. diplomacije Bisera Turković, na posljednjoj sjednici Doma naroda Federacije BiH federalni premijer Fadil Novalić izveo je pravi mali udar povlačeći iz procedure Zakon o financijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova, čak i unatoč tome što je većina u Domu naroda iz sva četiri kluba podržavala to zakonsko rješenje, piše Večernji list BiH. 

Većina podržala

Naime, po defaultu kada su Hrvati predlagači inicijative, a koja je zajednička jer bi se novac i oslobađanje dugovanja trebali odnositi na sve bolnice, bošnjački političari iz reda SDA potegnuli su ručnu kočnicu. Posebno beskrupulozan, pa čak i nehuman potez onaj je oko bolnica. Zakon o financijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova ima dvije dimenzije. Jedan dio zakona odnosi na otpis određenih kamata, dugovanja te reprograme, a drugi na izravnu financijsku injekciju trima najvećim zdravstvenim ustanovama - UKC-u Sarajevo i UKC-u Tuzla te SKB-u Mostar, kojima je suosnivač FBiH. 
Kako je objasnio predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, koji je prekinuo posljednju sjednicu nakon što je premijer Novalić bez ikakva razloga povukao Zakon o financijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova, predviđeno je da se u sljedeće četiri godine ovim trima najvećim bolnicama uplati po 70 milijuna maraka. Taj bi se novac u jednakim tranšama uplaćivao svake godine, a omogućio bi da se bolnice posve izvuku iz dugova. No, s druge strane, ove zdravstvene ustanove obvezane su provesti unutarnje restrukturiranje kako bi sustav ubuduće mogao biti održiv ukidanjem pojedinih segmenata i preslagivanjima. No, jednako tako, važan dio zakona odnosi se i na otpis dugovanja, poput doprinosa za zaposlenost ili pak zdravstvenog osiguranja te zateznih kamata jer je riječ o dijelu na koji država može intervenirati. No, ove velike bolničke ustanove, među kojima mostarska ima najveća dugovanja, ne bi se mogle osloboditi dugovanja kao što su doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje. U tom dijelu moglo bi se omogućiti zdravstvenim ustanovama reprogram dugovanja za MIO na razdoblje do deset godina. Ovaj zakon “kiseli se”, odnosno nalazi se u proceduri od 2018. godine i posve je nejasno kako je upravo sada, kada su bolnice i cijelo društvo bili pogođeni problemima povezanim s epidemijom koronavirusa, premijer Novalić odlučio praviti probleme. Posebno to čudi jer je 36 od 42 izaslanika, osim tek šest iz SDA, poduprlo stavljanje na dnevni red ovoga zakona.

Prekršene procedure

O tom skandalu oglasio se i hrvatski izaslanik Damir Džeba. Objasnio je kako je zakon prošao sve potrebne procedure prije sjednice pa su ga odobrili Zakonodavno-pravno povjerenstvo, Odbor za ekonomsku i razvojnu politiku, financije i proračun, ali i sama Vlada koja je zasjedala uoči sjednice te napravila amandmane na prijedlog Zakona o financijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova u FBiH. Unatoč svemu, premijer je izazvao skandal. Prema njegovim riječima, takvo ponašanje predstavlja presedan i protivno je proceduri te Poslovniku o radu Vlade FBiH. Resorni ministar Vjekoslav Mandić, koji je stvarni predlagač, objasnio je kako nije povukao zakon. Izaslanik Džeba kaže kako se tim potezom ugrožava rad bolnica, zdravstvenog sustava, a napose utječe na zdravlje stanovništva. - Istina je kako ni jedna bolest nije zdrava - zaključio je. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.