Prijedlog ide u Parlament

SDA i SBB suglasili izmjene Izbornog zakona oko Mostara, ovo su detalji dogovora

mostar
25.04.2016.
u 14:15

Gradsko vijeće bi brojalo 35 članova, definiran je broj koliko se bira kandidata po izbornim jedinicama, definiran je način na koji se definira izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika

Članovi radne grupe SDA i SBB danas su u Sarajevu usuglasili izmjene Izbornog zakona vezano za izbore u Mostaru. Dogovoreno je da Mostar ostaje jedinstven grad s ukupno sedam izbornih jedinica (šest plus središnja  zona).

Kako je za N1 potvrdio Mirsad Džonlagić, zastupnik SBB-a u PFBiH, Gradsko vijeće bi brojalo 35 članova, definiran je broj koliko se bira kandidata po izbornim jedinicama, definiran je način na koji se definira izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika.

"To je jedan kombinirani sustav u kojem i građani predlažu kandidate i oni koji imaju najviše glasova idu u sljedeći krug a on se realizira na Gradskom vijeću", kazao je Džonlagić.

U ovom konkretnom slučaju, dogovoreno je da gradonačelnik ne može biti iz reda naroda koji je u prethodnom mandatu obavljao ovu poziciju što znači da u narednom razdoblju Hrvat ne bi mogao biti načelnik jer je u protekla dva manadata ovu funkciju obnašao Ljubo Bešlić iz HDZ-a.

"Ovaj zakon je zbilja mostarski i ja ne mogu vjerovati da netko može biti protiv ovog zakona. Mnoge od ovih stvari su se pojavljivale ili se pojavljuju u prijedlozima drugih političkih stranaka i mislim da je ovo sublimacija svih tih prijedloga", kazao je Džonlagić. Dodaje kako ne vidi neku smetnju da ovaj prijedlog ne prihvate i ostali politički subjekti. 

"Pozivam ih da podrže ovaj prijedlog", kazao je Džonlagić. Također, kako je potvrđenoza N1, nijedna stranka ne bi imala više od 15 vijećnika u Gradskom vijeću dok bi minimum bio četiri vijećnika.

Već danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore za Grad Mostar bit će upućen u parlamentarnu proceduru, a trebao bi se naći na dnevnom redu 28. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja će biti održana u srijedu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?