Član Uprave Styria groupe na konferenciji EU

Schweighofer: Večernji list se odupro Agrokoru i Todorićima

10.11.2017.
u 11:00

Član Uprave Styria Media Groupa Klaus Schweighofer izjavio je kako su se novinari Večernjega lista na najizravniji način oduprli utjecaju Ivice Todorića i Agrokora pišući kritički o stanju u tom koncernu, ali i golemom obiteljskom bogatstvu Todorića, čime su na najbolji mogući način pokazali kako su im čitatelji i istina važniji od oglašivača.

Uloga medija

Schweighofer je to rekao kao jedan od panelista dvodnevne konferencije EU “Medijski dani zapadnog Balkana”, koja se održava u Tirani, upitan koliko je Agrokor utjecao na uređivačku politiku medija u Hrvatskoj, napose u Styria grupi. 
“Mi imamo vrlo snažno kritički nastrojene novinare, posebno u Večernjem listu. I oni, odnosno mi smo se puno ‘svađali’ s Todorićem. Pisali su o njihovim jahtama i helikopterima, stanovi i kućama. Moram se usprotiviti tvrdnjama da su novinari bili pod utjecajem da ne pišu. Ne, bili su jako kritični o konstrukciji koja je nalikovala na Potemkinova sela”, rekao je član Uprave Styria grupe. On je sudjelovao u radnome panelu koji govori o medijima kao preobraziteljskoj snazi u procesu pristupanja Europskoj uniji. Pri tome je objasnio gdje završavaju dvojbe za novinare i medijsku kuću Styria grupe.
“Ovisnost o reklamama postoji, ali mi, kao izdavačka kuća, najviše ovisimo o slobodi govora. Mi interveniramo kada se napusti sloboda govora. Da, katkada gubimo oglase i reklamne agencije, ali nama su najvažniji čitatelji jer zbog njih postojimo”, istaknuo je član Uprave Styrije. On je pak istaknuo kako smatra da je ipak najveći problem medija u regiji Balkana ogromni pritisak na one koji ne djeluju na način kako političari očekuju. Pri tome je naveo kako postoje politički, emotivni, financijski, pa čak i fizički pritisci na slobodu izražavanja i medijskoga rada. Ocijenio je velikim iskušenjem utakmicu s velikim medijskim igračima na sceni te dodao kako je potrebna digitalna transformacija, ponajprije u načinu razmišljanja i pristupa korisnicima. Povjerenik Europske komisije za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn ocijenio je kako su mediji jedan od najvažnijih korektivnih čimbenika na putu zemalja zapadnog Balkana prema Europskoj uniji. “Tabloidizacija glavnih medija i širenje netolerantnih razmišljanja predstavlja veliki problem.

Potpora slobodni

Svjesni smo političkih pritisaka i velikih izazova s kojima se suočavaju novinari i mediji, a Europska komisija će nastaviti pomoć, no i mediji sami moraju biti spremni za promjene”, rekao je Hahn u uvodnom plenarnom dijelu Medijskih dana zapadnog Balkana. On je dodao kako su slobodni mediji jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije i uvjet bez kojega nema pregovora o približavanju zemalja kandidatkinja za EU. 
Posebno upozoravajućim ocijenio je zloporabe oko tužbi za klevetu koje se sve više na području zapadnog Balkana koriste kako bi se ometao rad novinara koji kritički pišu o vlasti. Medijima je Hahn pripisao važnu ulogu u kontroliranju nacionalnih napetosti u često zapaljivom području zapadnog Balkana. Za vrijeme trajanja dvodnevne konferencije snažne kritike iznesene su prema politici službenog Beograda, ponajprije od više udruga novinara koji su ustali i mirno stajali. Oni tvrde kako vlast na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem brutalno pritišće medije i novinare. Na dvodnevnoj konferenciji u Tirani sudjeluju brojni medijski profesionalci, predstavnici nevladinih organizacija i Europske komisije koja financijski podupire održavanje ove razmjene iskustava. Voditeljica Ureda EU u Tirani Romana Vlahutin, koja je svojevrsni domaćin ovoga skupa, izrazila je potporu slobodi medija i novinara ocjenjujući to temeljnim kamenom i demokracije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije