Popunjavanje klubova

Schmidt od SIP-a traži da do 2.11. donese novi izračun za Dom naroda

dom naroda fbih
Foto: Vecernji.ba
14.10.2022.
u 16:45

Prema novom rješenju, svaki od klubova triju konstitutivnih naroda, umjesto 17, ima 23 izaslanika, a takvom odlukom ispravlja se najizraženija prezastupljenost svakog od triju konstitutivnih naroda u županijama u kojima živi mali broj pripadnika svakog od triju naroda.

Kako će se popuniti federalni Dom naroda, odnosno tri kluba konstitutivnih naroda te Klub ostalih, ključno je pitanje nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio izmjene Izbornog zakona kojima je, među ostalim, povećao broj izaslanika.

Tako, prema novom rješenju, svaki od klubova triju konstitutivnih naroda, umjesto 17, ima 23 izaslanika, a takvom odlukom ispravlja se najizraženija prezastupljenost svakog od triju konstitutivnih naroda u županijama u kojima živi mali broj pripadnika svakog od triju naroda.

Za Hrvate je to važno zbog činjenice da će se više izaslanika birati iz većinski hrvatskih županija te će trebati ponovno gotovo natpolovična većina u hrvatskom Klubu kako bi se izabrala izvršna vlast entiteta.

Istodobno, kako piše Faktor, bit će formiran pravni tim Ureda visokog predstavnika u BiH i pravni tim Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koji će zajedno analizirati i predložiti rješenje o novom načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH, odnosno koliko iz koje županije ide pripadnika konstitutivnih naroda i iz reda ostalih.

Kazao je to Suad Arnautović, predsjednik SIP-a BiH, nakon što su članovi SIP-a u srijedu razgovarali sa Schmidtom.

Prema informacijama, Schmidt je tražio da SIP do 2. studenoga donese novu uputu o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?