Sastanak tri lidera

SBiH ne zna ostaje li u koaliciji sa SDA i A-SDA, odluka idući tjedan

koalicija SDA, SBIH, A-SDA
15.10.2015.
u 12:44

Kolegij SBIH-a danas će razmotriti nove okolnosti i vidjeti hoće li ostati dio koalicije

U Predsjedništvu BiH je održan sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića i SBiH Amera Jerlagića i A-SDA Nermina Ogreševića. Još uvijek je nepoznato hoće li Stranka za BiH ostati koalicijski partner sa SDA i A-SDA, konačnu odluku će donijeti Predsjedništvo stranke idući tjedan. 

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić je novinarima rekao kako je ulaskom SBB-a u koaliciju sa SDA došlo do novih okolnosti. 

- Imali smo sporazum koji je potpisan prije dogovora sa SBB-om. Mi danas imamo sjednicu Kolegija stranke, na kojem ćemo razmotriti nove okolnosti i vidjeti hoće li SBiH ostati dio koalicije ili ne. Ali, jamčim da ćemo podržati reformsku agendu, britansko-njemačku inicijativu, te zakone koji se tiču ove inicijative, odnosno reformske agende, rekao je Jerlagić.

Izetbegović je istaknuo da stranka na čijem je čelu "ne kani odustati od suradnje sa SBiH i a-SDA jer su obje stranke u ključnim trenutcima za FBiH dale svoju podrušku usvajanju Zakona o radu". 

- Imali smo neke dogovore od ranije unutar kojih je bio i BPS. Sada su stvari promijenjene s odustajanjem BPS-a i ulaskom SBB-a u novu koaliciju, tako da smo danas razgovarali o tim novim relacijama, konstelacijama i odnosima. Stranke će donijeti svoje odluke. Što se tiče SDA, ovo je za nas blok od kojeg ne kanimo odustati, kazao je Izetbegović. 

Predsjednik A-SDA Nermin Ogrešević najavio je da će ta stranka nastaviti aktivnosti na vođenju razgovora o svom sudjelovanju u koaliciji, te dodao da će također dati potporu prilikom usvajanja zakonskih rješenja u FBiH. 

- Mišljenja sam da su okolnosti takve da ima dovoljno prostora i da ne bi trebalo to biti prepreka da u konačnici u jednom širem parlamentarnom kapacitetu damo jednu jaku podršku Federalnoj vladi i inače procesima koji se vode, kao i da se okrenemo perspektivi koja vodi u pozitivnom pravcu, rekao je Ogrešević.

Kolegij Stranke za BiH (SBiH) je održao sjednicu u cilju pripreme sjednice stranačkog Predsjedništva na kojoj će biti razmatrana nova politička realnost u Federaciji BiH. Sjednica Predsjedništva SBiH će biti održana idući tjedan kad će biti donesena konačna odluka o statusu Stranke za BiH u novoj parlamentarnoj većini na razini Federcije BiH, najavljeno je iz te stranke. 

U priopćenju za javnost Stranka za BiH navodi da je dala svoj doprinos u cilju stabilizacije političkih prilika u Federaciji BiH u vezi s implementacijom europske agende, a prije svega donošenja Zakona o radu. 

- To je bio ključni trenutak kada se u Parlamentu FBiH odlučivalo hoće li se krenuti u ispunjavanja zakona iz Agende ili će taj put biti blokiran, kaže se u priopćenju. 

Stranka za BiH će nastaviti podržavati sve reformske zakone jer "europski put nema alternative“. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije