različita pravila

Savjeti građanima za putovanje izvan BiH

odlazak
02.02.2021.
u 18:51

Europska unija je pooštrila pravila za putnike iz država izvan EU, precizirajući da će slobodan ulaz biti dozvoljen samo iz zemalja koje imaju vrlo malo slučajeva koronavirusa i zanemarljiv broj novih, lakše prenosivih varijanti korone. Zbog različitih mjera u različitim državama preporučuje se da prije putovanja provjerite pravila koja važe u zemlji u koju želite putovati.

Prema trenutnim pravilima putnici moraju imati PCR test za gotovo sve zemlje svijeta. Nove mjere u EU predviđaju da putnik može doći iz zemlje izvan EU samo ako u njoj nema više od 25 slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika tijekom 14 dana, a što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU.

Kada se sagleda potpuna slika, građani BiH nemaju mnogo prostora za putovanje, javlja N1. 

Sarajevska zračna luka ovih dana je prazna.

“Trenutno najviše letova ima tvrtka Turkish Airlines – šest letova tjedno za Istanbul, Fly Dubai za Dubai ima tri leta tjedno, dok Austrian Airlines za Beč leti četiri puta tjedno. Tvrtka Air Serbia za Beograd leti tri do četiri puta sedmično, s tim da tvrtke zbog situacije s pandemijom zadržavaju pravo izmjene reda letenja”, pojašnjava Sanja Bagarić Arnaut.

Tvrtka Pegasus obustavila je letove za Istanbul do 24. veljače, Croatia Airlines je za Zagreb do 1. ožujka. Sa zračne luke u Tuzli možete letjeti u osam gradova u četiri države: Njemačku, Švedsku, Francusku i Nizozemsku.

“Za Nizozemsku je potreban antigenski brzi test koji ne smije proći više od 4 sata od vremena vađenja tog testa do ulaska u zrakoplov. Mi smo dogovorili s jednom poliklinikom da na našoj zračj luci oformi privremeni centar za vađenje testova, tako da ga svi koji putuju i kojima treba taj test mogu ga izvaditi”, ističe Esed Mujačić, direktor zračne luke u Tuzli.

I autobusni promet je smanjen s obzirom na ograničenost putovanja bh. građana.

“Za Hrvatsku vozimo prema Splitu i Dubrovniku jednom tjedno, prema Zagrebu svakodnevno. Kada je u pitanju Austrija imamo tri polaska tjedno i to na liniji prema Beču, a kada je u pitanju Njemačka vozimo prema Frankfurtu jednom tjedno i dva puta prema Hamburgu”, kaže Aida Prolaz, PR tvrtke Centrotrans.

A za ulazak u Njemačku potreban vam je negativan PCR test, ali i desetodnevna karantena koja se može skratiti tek nakon pet dana, ako se uradi drugi test i on bude negativan. Za Hrvatsku je potreban negativan PCR test ne stariji od 48 sati, a određuje se i samoizlacija od 14 dana koja se može skratiti ukoliko najranije sedmi dan samoizolacije uradite PCR test. Osobe koje su preboljele COVID-19 unazad tri mjeseca izuzete su od obveze pribavljanja negativnog PCR testa i karantene. Od sljedećeg tjedna svi putnici u Austriju morat će imati negativan rezultat PCR testa, no čak i uz njega, morat će ići u desetodnevnu karantenu kako bi se vlasti uvjerile da nisu prenositelji nekog od novih sojeva virusa.

Preporuka je putnicima da prije putovanja provjere s veleposlanstvima zemalja u koje žele putovati koja pravila važe, s obzirom da se ta pravila mijenjaju iz dana u dan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije