Nedavno izabran Savjet regulacijskog plana "Duhanska stanica Ljubuški"

Savjete za uređenje davat će arhitekti, građevinski inženjeri, stručnjaci za hortikulturu...

04.12.2023.
u 14:31

Veliki projekt i posao uređenja, prenamjene i kultiviranja zaraslog i zapuštenog prostora nekadašnje Duhanske stanice u Ljubuškom, kojim će grad dobiti jako mnogo na svojoj arhitektonskoj punini, skladnosti i cjelovitosti, ide svojim tijekom, piše Večernji list BiH. Doduše nešto sporije nego što bi se to željelo, no administrativne zapreke su ga u tome ograničavale i sprječavale. Potpisivanjem ugovora o prijenosu stečenih prava između Grada Ljubuškog i Vlade Zapadnohercegovačke županije, koje je upriličeno u rujnu, veliki zapušteni prostor i oronule gotovo razrušene zgrade u središnjem dijelu Ljubuškog su, nakon tridesetak godina, vraćene Ljubuškom. Na nedavnoj sjednici Gradsko vijeće Ljubuškog osnovalo je Savjet regulacijskog plana "Duhanska stanica Ljubuški" od devet članova. Savjet čine stručnjaci različitog profila, na čijem je čelu predsjednik Amir Konjhodžić, dipl. ing. arh., s članovima: Lujo Barbarić, dipl. ing. građ., Dejan Rašić, dipl. ing. prometa, Dejan Kvesić, mag. arh., Ivan Primorac, dipl. ing. građ., Nediljko Granić, dipl. ing. građ., Damir Kozina, dipl. iur., Silvana Bilić, dipl. ing. hort. i Ivana Luburić, dipl. ing. arh., tajnica Savjeta. Zadaća članova Savjeta regulacijskog plana "Duhanska stanica Ljubuški"je vršiti stručno praćenje stanja i sudjelovati u svim fazama izrade regulacijskog plana.

Pripreme i ingerencije

To znači pripremati podloge, postojeće planove, odluke, prikupljati potrebne podatke, koordinirati s izrađivačem plana, s građanima i svim drugim tijelima i institucijama, organizirati javne rasprave i javne uvide u svim fazama plana, primati primjedbe i prijedloge s javnih rasprava i uvida te ih prosljeđivati izrađivaču i vršiti sve druge poslove koje je po ugovoru preuzeo nositelj priprema - Grad Ljubuški. Članovi Savjeta pozivaju se povremeno da, u skladu s tijekom izrade pojedinih faza plana, daju svoje prijedloge, sugestije i mišljenja na pojedinačne faze plana, vezano iz područja svoje nadležnosti, te sudjeluju u postupku pribavljanja suglasnosti od relevantnih tijela i institucija. Savjet je obvezan izraditi program uključivanja javnosti u postupak pripreme i izrade regulacijskog plana "Duhanska stanica", stoji u odluci o osnivanju Savjeta regulacijskog plana koju je donijelo Gradsko vijeće Ljubuškog. - Nedavno smo s ekipom i predstavnicima Grada bila sam na terenu Duhanske, gdje su me upoznali s geodetskom podlogom, odnosno kvadraturom koja je pod našom ingerencijom. I ne znajući da ću biti u Savjetu, inzistirala sam na tome da se, što je moguće više, sačuva ovog postojećeg materijala, starih sadnica za koje vidim da su kvalitetne. Primjerice, tamo ima jako dobrog lovora, lagestremije, pokoja maslina... Iz Gradske uprave su se složili da će prvo tu šikaru raščistiti, a da ćemo svaku postojeću sadnicu, za koju imalo postoji mogućnost da se sačuva, prilagoditi postojećoj daljnjoj izvedbi - rekla nam je Silvana Bilić, članica Savjeta regulacijskog plana.

Sugestije i informacije

Prvi korak bio je da geometri odrede parcelu, prostor o kojem je riječ, i to su uradili, a drugi je da ga radnici Javnoga poduzeća Parkovi očiste, uklone šiblje i divlje raslinje. Na sastancima će ubuduće članovi Savjeta regulacijskog plana, svatko iz svoje sfere i struke, dogovorno iznijeti i predlagati što je u danom trenutku potrebno raditi. - Još uvijek se ne može govoriti o konkretnim stvarima napamet, dok se nešto ne osmisli. Vjerujem kako će to biti ubrzo i da će tada biti više podataka i informacija - kazao nam je Lujo Barbarić, član Savjeta regulacijskog plana "Duhanska stanica Ljubuški". Prema riječima Damira Kozine, također člana Savjeta, a inače je pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje, imovinsko-pravne i katastarske poslove, rješenja su poslana članovima Savjeta i o tome se dalje raspravlja na njihovim sastancima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije