Mehić potvrdio

Savez traži povećanje mirovina za 5 posto

mirovine
15.08.2021.
u 09:40

Savez udruženja umirovljenika Federacije BiH traži izvanredno povećanje mirovina za više od pet posto u FBiH, rekao je za Faktor Redžo Mehić, predsjednik Saveza, naznačivši da se u suprotnom može očekivati eskalacija situacije s umirovljeničkom populacijom.

Kaže kako očekuju izjašnjenje Federalne vlade u narednim danima, u suprotnom šalju urgenciju s rokovima.
 
- Podsjetit ću na naše ranije zahtjeve prema Vladi Federacije BiH koji i dalje stoje, a koji su od 25. lipnja. Prvo je izvanredno povećanje mirovina, ne usklađivanje. Nisu htjeli ni da ga pogledaju. Drugo je jednokratna novčana pomoć, pošto su vidjeli da to rade susjedi, svi, da je odnio vrag šalu, to su prihvatili. Treće je esencijalna lista, da se stave na tu listu lijekovi bez kojih ljudi ne mogu živjeti. To su naši osnovni zahtjevi i samo je ispunjen drugi, i to je isplaćeno. Mi ostale zahtjeve nismo zamrznuli. Oni su ostali. Sad su ponovo poslani i aktualizirani. Prema podacima Porezne uprave FBiH, imamo vrlo pozitivne trendove u ekonomiji, posebno u oblasti prihoda od doprinosa. Tako da mi imamo temelj da tražimo povećanje mirovina - govori nam Mehić.

Upitali smo hoće li uskoro tražiti sastanak s predstavnicima Vlade FBiH.

- Ja sam ranije poslao pismo sa zahtjevima premijeru FBiH, dopremijerima, na znanje direktoru Zavoda MIO FBiH i na znanje svim predsjednicima klubova u oba doma Parlamenta FBiH i predsjednicima Zastupničkog i Doma naroda FBiH. I sve ih zamolio da krajnje ozbiljno shvate situaciju jer prijeti opasnost da eskalira stanje s umirovljenicima. Životne namirnice svaki dan poskupljuju, to je nevjerovatno. Smrtnost je velika, udruženje samo sebe financira od članarine i nije dostatna članarina da podmiri ovo što mi isplaćujemo za posmrtnine. Ne možemo pomoći nikome, nema teorije. Prema tome, samo nas može spasiti izvanredno povećanje mirovina i to radikalno, više od pet posto - naglašava Mehić.

Dodaje kako su ponovo poslali pismo za zahtjevima predstavnicima vlasti i to 15. srpnja.

- Objasnio sam u pismu da imamo ogromni pritisak iz 61 općinskog udruženja. Zamolili smo da se riješi pitanje izvanrednog povećanja mirovina u ovoj godini i na kraju, tražimo potpunu suradnju i otvorenost Vlade FBiH, Parlamenta FBiH kao i svih klubova sa Savezom. Ako se budu ušutjeli, a ovo pismo je išlo 15. srpnja, odmah kada su oni donijeli Uredbu o jednokratnoj novčanoj naknadi. Čekamo da prođe mjesec od datuma predaje pisma, i onda šaljemo urgenciju s rokovima. Poručujemo da nećemo odustati od svojih zahtjeva - rekao je Mehić za Faktor.ba.

U Federaciji je trenutno 425.962 umirovljenika, od kojih 60 posto onih s najnižim mirovinama koje su 382 KM. Zajamčene iznose 478 KM, a najviše su 2.174 KM.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?