povezivanje s Europom

Sattler o Koridoru Vc: Ubrzati radove i završiti izgradnju za pet do osam godina

09.11.2020.
u 17:55

Pozivam nadležne vlasti da ubrzaju izgradnju i okončaju ostatak radova na Koridoru Vc, a ja ću nastaviti pružati podršku. Uvjeren sam da možemo ubrzati radove i okončati izgradnju za pet do osam godina,” istaknuo je Sattler

Koridor Vc jedan je od najvažnijih transportnih i najambicioznijih investicijskih programa u Bosni i Hercegovini koji nastoji povezati građane Bosne i Hercegovine, omogućiti brže i sigurnije putovanje i unaprijediti razvoj gospodarstva. Europska unija je najveći donator ovog značajnog razvojnog programa, osiguravajući financijsku i stručnu pomoć za unapređenje i ubrzanje radova na izgradnji Koridora Vc u Bosni i Hercegovini, priopćio je Info centar Europske unije u BiH. 

Više od 325 kilometara Koridora Vc prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, što će po završetku radova pružiti direktnu poveznicu između luke Ploče u Hrvatskoj i Budimpešte te značajno unaprijediti povezanost Bosne i Hercegovine s ostatkom Europe. Prepoznajući značaj ovog zahtjevnog poduhvata, Europska unija pomaže realizaciju 11 projekata duž Koridora Vc te izgradnju mosta u Gradišci i obnovu Luke Brčko.

Unatoč ekonomskim i socijalnim poteškoćama prouzročeni COVID-19 pandemijom, radovi su nastavljeni na gotovo svim lokacijama duž Koridora Vc. Uz sigurnosne i zaštitne mjere za zaštitu radnika, nastoji se osigurati što brži i uspješniji nastavak radova, zadržati radna mjesta i osigurati redoviti prihodi za sve zaposlene. 

Veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH i posebni predstavnik EU u BiH obišao je radove na izgradnji dionice Tarčin-Tunel Ivan te istaknuo važnost izgradnje Koridora Vc za Europsku uniju. 

“Ova dionica je dio Koridora Vc, dio transeuropske mreže što znači da ćemo povezati Bosnu i Hercegovinu sa središnjom Europom i osigurati bolju i bržu povezanost građana. Uložili smo više od 4 milijarde eura u ovaj projekt te više od 200 milijuna eura u grantovima za bolju povezanost Bosne i Hercegovine. Nastavit ću zagovarati unapređenje i ubrzanje radova, jer smatram da možemo raditi brže nego u prošlosti. Pozivam nadležne vlasti da ubrzaju izgradnju i okončaju ostatak radova na Koridoru Vc, a ja ću nastaviti pružati podršku. Uvjeren sam da možemo ubrzati radove i okončati izgradnju za pet do osam godina,” istaknuo je Sattler.

Koridor Vc će podržati ekonomski razvoj i doprinijeti regionalnoj integraciji, a procjenjeno je da će ovaj značajni program dovesti do stvaranja između 5000 do 7500 novih radnih mjesta.  

Sattler je bio domaćin dva sastanka na visokoj razini s predstavnicima bh. institucija, izvođačima radova te predstavnicima Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj koje uz bespovratna sredstva Europske unije osigurava kreditna sredstva kako bi se osigurao nastavak radova. Oba sastanka, održana u 2020. godini imala su za cilj procijeniti napredak radova te osigurati suradnju između svih sudionika procesa na ubrzavanju izgradnje koridora, imajući u vidu da su radovi okončani ili u tijeku tek na oko 50% gradilišta.

Europska unija je 2015. godine pokrenula Agendu za povezivanje za Zapadni Balkan te osigurala izdvajanje bespovratnih sredstava za sufinanciranje ključnih transportnih i energetskih veza u regiji do 2020. godine. Bespovratna sredstva se osiguravaju kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) uz komplementarna kreditna sredstva Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB). Za naredno razdoblje kroz sveobuhvatni Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan, Europska unija nastoji potaknuti dugoročni ekonomski oporavak, podržati zelenu i digitalnu tranziciju te podržati regionalne integracije i povezanost sa Europskom unijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije