Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sastanak o Konzumu u Vladi FBiH

30. svibnja 2017. u 15:30 0 komentara 27 prikaza

U sklopu stalnih nastojanja Vlade Federacije BiH da prati situaciju vezanu za moguće refleksije zbivanja u hrvatskom Agrokoru na bosanskohercegovački ekonomski prostor, danas su u Sarajevu razgovarali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, direktor Konzuma Tomislav Bagić i predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Beširević.

Na temelju informacije koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH, nastavlja se monitoring, posebno u dijelu dugovanja prema dobavljačima i kretanja broja zaposlenih. Stanovište Vlade, sindikata, kao i predstavnika Konzuma, poslodavaca i dobavljača je da je najbitnije očuvanje radnih mjesta kako u samom koncernu, tako i kod dobavljača. 

Kako su se u medijima pojavile različite informacije o broju zaposlenih, ovoj temi je posvećena posebna pažnja. Naglašeno je da je potrebno imati u vidu sezonsko zapošljavanje i da su oscilacije u ukupnom broju zaposlenih moguće, posebno u odnosu na kraj prethodne godine. Stoga podaci o broju prijavljenih radnika nisu najbolji pokazatelj, jer uključuju i sezonske radnike, odnosno radnike zaposlene na određeno vrijeme. U nekim firmama, kao u Ledo d.o.o. Čitluk, broj zaposlenih je povećan za 52.

U razgovorima je istaknuto, a to je jučer podržala i Vlada FBiH, da je potrebno formirati jedno tijelo na nivou Bosne i Hercegovine koje će pratiti stanje vezano za Agrokor. No, Federalna vlada će, prema riječima premijera FBiH Fadila Novalića, i dalje davati vlastiti maksimalan doprinos što efikasnijem rješenju situacije nastale oko Agrokora.

Najavljeno je da će s predstavnicima koncerna, sindikata i poslodavaca/dobavljača biti održavani redovni sastanci s ciljem praćenja provedbe akcijskog plana u BiH i sagledavanja efekata na Federaciju BiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.