sastanak u Mostaru

Sastanak HDZ-a BiH i 'Trojke': Iznijeli svoje viđenje izmjena Izbornoga zakona

09.01.2024.
u 18:25

Naznačeno je kako je jedan od visokih prioriteta otvaranje pregovaračkog procesa Bosne i Hercegovine s Europskom unijom u ožujku, gdje je istaknuta spremnost za ispunjavanjem potrebnih uvjeta i ostvarenjem novih iskoraka na europskom putu.

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru danas je održan sastanak partnera na razini Federacije Bosne i Hercegovine. U ime HDZ-a BiH sudjelovali su predsjednik dr. Dragan Čović, Borjana Krišto te Darijana Filipović. U ime SDP-a sudjelovali su Nermin Nikšić, Nerin Dizdar i Saša Magazinović, u ime Naroda i Pravde Elmedin Konaković te Edin Forto u ime Naše stranke.

Okupljeni dužnosnici razgovarali su o važnosti političkog dijaloga i donošenja rješenja od strane domaćih političkih lidera, ističući pri tome kako je povjerenje između političkih partnera ključno za ostvarenje napretka. U tom kontekstu, govoreno je o konkretnim prijedlozima za izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Naznačeno je kako je jedan od visokih prioriteta otvaranje pregovaračkog procesa Bosne i Hercegovine s Europskom unijom u ožujku, gdje je istaknuta spremnost za ispunjavanjem potrebnih uvjeta i ostvarenjem novih iskoraka na europskom putu.

- Na sastanku smo iznijeli svoje viđenje izmjena Izbornoga zakona. Govorili smo o konkretnim rješenjima i pitanjima, a između ostaloga čuli i prijedlog HDZ-a koji je dosta konkretan i iskorak u odnosu na ono što smo dosada imali. Naravno i mi smo imali svoje stavove i prijedloge, da li da idemo u izmjenu Izbornoga zakona koji će konzumirati izmjene Ustava što bi značilo provođenje svih odluka i  Ustavnoga suda i Suda u Strasbourgu, što je naša pozicija i pozicija HDZ, ako možemo dogovarati dvotrećinsku većinu ili ćemo mjenjati samo Izborni zakon – rekao je lider SDP-a Nermin Nikšić novinarima nakon sastanka, javlja Fena.

Po njegovim riječima, u idućem razdoblju pozvat će sve političke stranke koje participiraju u državnom parlamentu jer za izmjenu Izbornoga zakona treba dvotrećinska većina.

Sastanak je održan u sjedištu HDZ-a BiH kojeg su prethodno dogovorili Čović i Nikšić izrazivši pri tom spremnost na izmijenu Izbornog zakona.

Govoreći o konretnom prijedlogu HDZ-a BiH, lider NS-a Edin Forto je pojasnio da radi o nekoliko dimenzija pristupa izmjena Izbornoga zakona.

- Radi se o nekoliko pristupa kao što je izbor članova Predsjedništva BiH do paketa integriteta o kojem se pričalo zadnjih dana. Bilo bi dobro da ova većina ima svoj prijedlog Izbornoga zakona i da nam onda netko nešto ne nameće – rekao je Forto.

Kako je rečeno, sastanak partnera državne koalicije planiran je za desetak dana i treba se potvrditi.  

- Otvorili smo nekoliko tema, a idući sastanak će biti u punom kapacitetu. Čekamo termin koji bi trebao biti sljedećih deset dana. Pred nama su izazovi koji bismo trebali ispuniti zbog ožujka, do otvaranja pregovora za BiH s EU, i svih benefita koji nam oni pružaju. Stoga ćemo učiniti sve kako bi do tih rješenja došlo - rekao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

On smatra kako bi se mogli usuglasiti oko usvajanja zakona o sprječavanju pranja novca, Zakona o  sukobu interesa, Frontexu i drugim rješenjima koji, kako kaže, nemaju političke dimenzije niti sukobe,  te bi u ožujku i dogvorili otvaranje pregovora BiH s EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?