Prijedlog za rješenje krize

Saša Dalipagić novi zamjenik ministra prometa i veza

dali
31.03.2015.
u 09:10

Saša Dalipagić novi je kandidat HDZ-a BiH za zamjenika ministra prometa i veza BiH, potvrđeno je iz ove stranke. HDZ BiH je predložio Dalipagića, koji ne dolazi iz reda ijednog od konstitutivnih naroda u BiH, umjesto Predraga Kožula koji se izjašnjavao kao Hrvat. Na taj je način HDZ je ispoštovao ustavne i zakonske odredbe koje propisuju da ministar i zamjenik u Vijeću ministara BiH ne mogu biti iz istog naroda. U prijašnjem prijedlogu ta imenovanja nisu bila ustavna i zakonita, s obzirom na to da je DF, iako je ranije najavljivao da će u Vijeću ministara tražiti mjesta samo iz reda ostalih, na mjesto ministra prometa i veza predložio Slavka Matanovića koji se izjašnjava kao Hrvat, a isto se izjašnjavao i HDZ-ov kandidat Predrag Kožul. S obzirom da su za ostale kandidate za pozicije u Vijeću ministara u Središnjem izbornom povjerenstvu okončane provjere, može se sazvati sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi trebao biti potvrđen novi saziv Vijeća ministara BiH. To bi se trebalo dogoditi gotovo pet mjeseci nakon općih izbora koji su održani u jesen prošle godine. U sadašnjoj situaciji predloženo je da Vijeće ministara ima trojicu Srba, dvojica dolaze iz reda SDS-a i jedan iz PDP-a. SDA iz reda bošnjačkog naroda ima mandatara i dvoje ministara. Trojicu ministara Hrvata predložio je i HDZ BiH, dok je jednoga Hrvata ministra predložio DF unatoč tomu što su ranije najavljivali kako će predložiti ministra iz reda manjina. U Vijeću ministara BiH na taj način neće biti ni jednoga ministra iz reda manjina. No, prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, odredba o sudjelovanju manjina, odnosno ostalih, kako ih se naziva u BiH, po jednome tumačenju moguće je postaviti kao glavnog tajnika Vijeća ministara, čime bi se zadovoljila nacionalna raspodjela. 

Komentara 2

PA
pacijent
20:22 31.03.2015.

ovi brodarevac park rosa i ostali jad nici imaju sindrom hdz

BR
brodarevac
10:13 31.03.2015.

Lijepo od HDZa što je napokon priznao da nije exluzivni predstavnik Hrvata već postaje i građanska stranka u vladi je predložio Srbina a u vijeću Ostalog - i ostali su narod možda će ih po popisu biti puno više nego što se misli.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije