Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Šarović: Uspješni pregovori za zaštitu industrije čelika

12. rujna 2018. u 17:33 0 komentara 32 prikaza

Očekujem da će Bosna i Hercegovina, nakon našeg današnjeg izjašnjenja u Bruxellesu, biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane EU - priopćio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon što je pregovarački tim Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Europskoj Komisiji, iznio svoje argumente u okviru tzv. saslušanja zemalja obuhvaćenih zaštitnom mjerom EU na uvoz čelika.

- Izjašnjenje našeg tima bilo je vrlo argumentirano i temeljno  i sve iznesene  činjenice idu u prilog izuzimanju Bosne i Hercegovine iz navedene mjere - ocijenio je Šarović i dodao da „s druge strane nisu izneseni nikakvi protu argumenti“.

Stavovi bh. strane prvenstveno se temelje na tome da se kvote na izvoz čelika nisu mogle uvesti Bosni i Hercegovini, jer naša zemlja nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te da sa EU imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Naglašen je i značaj sporazuma u kontekstu ekonomskih i političkih integracija BiH a što je bio osnov za izuzimanje zemalja europskog ekonomskog područja ( Norveške, Islanda i Lihtenštajna) iz navedenih mjera.

Bh. strana je prezentirala i statističke podatke koji idu u prilog izuzeću, uključujući i analize koje pokazuju da izvoz iz naše zemlje neće prouzročiti štetu industriji čelika članica EU niti će načiniti ozbiljne poremećaje na tržištu EU, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Uz predstavnike ministarstva, na saslušanju je sudjelovao i odvjetnički tim Arcelor Mittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.