Bojenje jaja prirodnim bojama - koje nam namirnice trebaju i kako dobiti pojedine boje

Šarene pisanice za veseliji dom i kao vjesnici buđenja prirode

08.04.2023.
u 13:10

Bojenje jaja za Uskrs tradicija je u mnogim obiteljima diljem svijeta. Neki to čine iz religijskih razloga, a neki jer jednostavno žele unijeti malo promjene u svoju svakodnevicu i šarenilom ukrasiti dom kako bi pozdravili dolazak proljeća i buđenje prirode. Za bojenje jaja postoje dva načina. S jedne strane su prirodne boje, a s druge kupljene.

Godinama smo kombinirali ove dvije metode jer mnogi vole starinski štih jaja obojenih ljuskama luka s uzorkom bilja (u "najlonku" stavite jaje i uz ljusku prislonite cvijet te zavežite na vrhu i tako kuhajte), dok drugi, pogotovo djeca, žele što šarenija i raznolikija jaja pa im roditelju ostave dio za bojenje kupljenim bojama.

Upotrijebite namirnice iz smočnice, savjeti su kućanica. Obje verzije su lijepe, svaka na svoj način, no posljednjih nekoliko godina, posebice od korone, veliki broj ljudi prebacio se na korištenje prirodnih resursa za dobivanje šarenih pisanica. Od ljuski luka dobit ćete zagasito crveno-smeđu nijansu na pisanicama, a ako želite unijeti još malo boja u vašu košaru, tada ćete morati posegnuti za još kojom namirnicom.

Žuta jaja najčešće dobivam korištenjem kurkume, ali moguće je, primjerice, i korom od jabuke ili mrkvom. Dodajem dvije žličice kurkume u vodu u kojoj kuham jaja, što je sasvim dovoljno za postizanje lijepe, intenzivne žute boje. Plava jaja je dosta teško dobiti, a za njih ćete trebati glavicu crvenog kupusa koji narežete na trakice i kuhate s njima te ih na kraju ostavite i do 24 sata u plavkastoj vodi kako biste dobili lijepu plavu nijansu. Zelenu možete dobiti kombinirajući vodu od kupusa i kurkumu ili pak iskuhavanjem špinata, ali također ćete jaja morati dugo namakati kako bi kora pokazala željeni rezultat.

Od crnog vina dobit ćete ljubičastu nijansu s malim kristalićima, a od kave lijepu svijetlo smeđu. Evo savjeta i kako možete dobiti sjaj na pisanicama. Ako želite da ostanu mat i pastelna, tada vam ne treba špek, no, kako kaže gastrobloger Vedran s bloga Seasoned With Love, sa špekom je sve bolje. Bolje su i pisanice koje će dobiti profinjeniji izgled ako ih malo premažete bijelim dijelom špeka. I još jedan trik za kraj. Svima se dogodi da jaje pukne tijekom kuhanja, no nemojte očajavati jer, ako namjerno do kraja raspucate ljusku i vratite jaje u posudu s bojom, dobit ćete krasna mramorna jaja koja su jednako lijepa kao i ona s korom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?